amelia1 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Składniki: pół litra mleka 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 250ml śmietanki kremówki polewa czekoladowa Wykonanie: Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, jak się już ubiją to małym strumieniem wlewać do nich ciepłe mleko (nadal na parze). Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i nadal ucierać, aż do ostygnięcia. Śmietankę ubić i dodać do ubitych żółtek. Przełożyć do maszynki do lodów lub innego naczynia, włożyć do zamrażalki (pamiętać o mieszaniu co kilkanaście minut, aby lody były puszyste). Można do tych lodów dodawać różne dodatki, należy robić to na końcu, ale przed włożeniem ich do zamrażalki. Pamiętajcie, że po dodaniu mleka do żółtek masy przybywa bardzo dużo, trzeba odrazu mieć dużą miseczkę bo inaczej masa nam się rozleje na kuchenkę. Ja osobiście polecam same śmietankowe są naprawdę pyszne i nie trzeba dawać tak dużo cukru, ja zmniejszam porcję cukru do ok. pół szklanki i są pyszne, polewam polewą czekoladową i ozdabiam wiórkami kokosowymi. Polecam sa naprawdę lepsze niż te ze sklepu. Smacznego Cytuj
amelia1 Opublikowano 1 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Zapomniałam Wam dopisać, lody mrożą się ok. 5 godzin, trzeba je wymieszać jak zaczną się zamrażać przy ściankach, jak już prawie całe będą twarde prawie zamrożone to juz nie trzeba ich mieszać. A przed podaniem jeżeli mrożą się dłużej niż 7 godzin należy je wyjąć na 5 minut. Jak chcecie możecie zmienić smak lodów np dodać do mleka wanilię i cukier waniliowy do jajek wtedy będą waniliowe lub kakao, wtedy będą czekoladowe. Życzę smacznego zajadania lodami, moje są właśnie w lodówce. Później dodam zdjęcie jak już lody się zamrożą. Z tej porcji wychodzi ok. 1 litra lodów. Cytuj
Gość bożka Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 uwielbiam lody:) muszę zrobic te Twoje:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.