Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

7 kg kapusty białej 2 kg jabłek 1 kg marchwi 17 dag soli 1 łyżka nasion kopru lub kminku 1 łyżka jagód jałowca Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści drobno poszatkować. Jabłka zetrzeć na tarce ze skórką, skórka musi być zdrowa w przeciwnym razie obrać. Obraną marchew zetrzeć na tych samych oczkach co jabłka . Wymieszać wszystko z solą i przyprawami. Kapustę układam w litrowych słojach i ubijam, Odstawiam do ukwaszenia. Ukwaszoną kapustę pasteryzuję. Dodaję ziele jałowca które można kupić w sklepie spożywczym.

Opublikowano

Ina nie wiem dlaczego ale moja kapusta mi splesniala dzis wywalilam:( Juz kisilam kilka razy kapuste i nie mam pojecia dlaczego sie tak stalo moze mialam za zimno w kuchni lub malo soli.Szkoda bo to co iosztowalam to dobra byla.

Opublikowano

Danusiu robię dokładnie zawsze tak jak jest w przepisie, soli nigdy więcej nie dodaję i kisiłam też w kuchni. Ja mieszkam w bloku i w kuchni też nie mam ciepło. Przykro mi że musiałaś wyrzucić bo towar i praca poszło wszystko na marne. Ja podejrzewam że kapusta musiała być z nieodpowiedniego nawozu jak to nieraz z ogórkami bywało, ale dokładnie tego nie wiem. To tylko moje są przypuszczenia.

Opublikowano

Dzisiaj byłam na giełdzie kupić kapustę i paprykę bo będe robić surówkę na zimę z forum. Pytałam sprzedawczynię co mogło być powodem że Kapusta spleśniała Tobie, odpowiedziała że nawóż albo za mało Danusiu ją ubiłaś. Ja ubjam drewnianną pałką co jest do ucierania ciasta.

Opublikowano

Ina a co ma ubicie wspolnego z kiszeniem -moze czegos nie wiem. Wiesz teraz zakisilam jeszcze raz ale tak bez jablek i zobaczymy.A jaka salatke chcez robic z kapusta ?Ja juz robilam kilka przepisow z forum i naprawde sa smaczne. Danusia.

Opublikowano

Danusiu ja zapomniałam napisać że ta sprzedawczyni jeszcze powiedziała że jak jest za mało ubita kapusta to powstają pęcherzyki powietrza i dlatego gnije. Nie możesz porównywać tych przetworów które robiłaś bo jest inny sposób wykonania, one są z zalewą i pasteryzujesz a nie czekasz żeby fermentowało bo one nie są poddawane fermentacji. Ja wczoraj robiłam kwaszonkę z czerwonej kapusty z jabłkami przepis podałam i też ubiłam, dodam zdjęcie w jaki sposób odstawiam do fermentacji. Danusiu napewno wiesz że jak się kisi kapustę z przyprawami to trzeba zawsze ubić. Pozdrawiam

Opublikowano

inia juz kilka lat kisze kapuste i zawsze wszystko bylo ok.Ja mysle ze moze bylo za zimno lub faktycznie za malo ubite nie wiem,W sobote ide na ryneczek i moze jeszcze raz sprobuje,bo jakos nie daje mi to spokoju.Jak zrobie to ci napisze. Buziaczki Danusia. :sad:

Opublikowano

W czwartek zrobiłam kwaszonkę z kiszonej kapusty, w piątek surówkę na zimę z przepisu Iwonki i już składniki fermentują, stare ręczniki są mokre i z jednego słoika widać jak przebiega fermentacja. Dodaję zdjęcia w jaki sposób robię i tak robiłam kapustę sałatkową. Wszystkich słoi nie widać bo źle mój syn ujął i przepraszam za złą jakość fotek i na nich kolorów.

post-2336-1192900854_thumb.jpg

post-2336-1192900880_thumb.jpg

post-2336-1192900908_thumb.jpg