ina12 Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 7 kg kapusty białej 2 kg jabłek 1 kg marchwi 17 dag soli 1 łyżka nasion kopru lub kminku 1 łyżka jagód jałowca Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści drobno poszatkować. Jabłka zetrzeć na tarce ze skórką, skórka musi być zdrowa w przeciwnym razie obrać. Obraną marchew zetrzeć na tych samych oczkach co jabłka . Wymieszać wszystko z solą i przyprawami. Kapustę układam w litrowych słojach i ubijam, Odstawiam do ukwaszenia. Ukwaszoną kapustę pasteryzuję. Dodaję ziele jałowca które można kupić w sklepie spożywczym. Cytuj
mamalu Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Czy ta kapusta przypomina w smaku kiszona kapuste? Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Mamalu to jest kiszona kapusta i nie gotuję z niej bigosu tylko podaję jako dodatek do obiadu. Narazie się kisi, jak się ukisi i zapasteryzuję to dodam zdjęcie. Cytuj
mamalu Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Zrobilam z pol porcji na probe jak bedzie gotowa to napisze:) Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Danusiu będę czekać cierpliwie na wiadomość. Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Danusiu kapustę musiałam przełożyć do dużych słoi bo zrobiłam 41 l słoi jabłek startych. Kapustę wczoraj zapasteryzowałam i z tej ilości wyszły mi cztery słoje widoczne na zdjęciu. Cytuj
mamalu Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Ina nie wiem dlaczego ale moja kapusta mi splesniala dzis wywalilam:( Juz kisilam kilka razy kapuste i nie mam pojecia dlaczego sie tak stalo moze mialam za zimno w kuchni lub malo soli.Szkoda bo to co iosztowalam to dobra byla. Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Danusiu robię dokładnie zawsze tak jak jest w przepisie, soli nigdy więcej nie dodaję i kisiłam też w kuchni. Ja mieszkam w bloku i w kuchni też nie mam ciepło. Przykro mi że musiałaś wyrzucić bo towar i praca poszło wszystko na marne. Ja podejrzewam że kapusta musiała być z nieodpowiedniego nawozu jak to nieraz z ogórkami bywało, ale dokładnie tego nie wiem. To tylko moje są przypuszczenia. Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Dzisiaj byłam na giełdzie kupić kapustę i paprykę bo będe robić surówkę na zimę z forum. Pytałam sprzedawczynię co mogło być powodem że Kapusta spleśniała Tobie, odpowiedziała że nawóż albo za mało Danusiu ją ubiłaś. Ja ubjam drewnianną pałką co jest do ucierania ciasta. Cytuj
mamalu Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Ina a co ma ubicie wspolnego z kiszeniem -moze czegos nie wiem. Wiesz teraz zakisilam jeszcze raz ale tak bez jablek i zobaczymy.A jaka salatke chcez robic z kapusta ?Ja juz robilam kilka przepisow z forum i naprawde sa smaczne. Danusia. Cytuj
mamalu Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Ina ja zrobilam Salatke szlachecka i Salatke na zime -sa nprawde przepyszne. Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Danusiu ja zapomniałam napisać że ta sprzedawczyni jeszcze powiedziała że jak jest za mało ubita kapusta to powstają pęcherzyki powietrza i dlatego gnije. Nie możesz porównywać tych przetworów które robiłaś bo jest inny sposób wykonania, one są z zalewą i pasteryzujesz a nie czekasz żeby fermentowało bo one nie są poddawane fermentacji. Ja wczoraj robiłam kwaszonkę z czerwonej kapusty z jabłkami przepis podałam i też ubiłam, dodam zdjęcie w jaki sposób odstawiam do fermentacji. Danusiu napewno wiesz że jak się kisi kapustę z przyprawami to trzeba zawsze ubić. Pozdrawiam Cytuj
mamalu Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 inia juz kilka lat kisze kapuste i zawsze wszystko bylo ok.Ja mysle ze moze bylo za zimno lub faktycznie za malo ubite nie wiem,W sobote ide na ryneczek i moze jeszcze raz sprobuje,bo jakos nie daje mi to spokoju.Jak zrobie to ci napisze. Buziaczki Danusia. :sad: Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 W czwartek zrobiłam kwaszonkę z kiszonej kapusty, w piątek surówkę na zimę z przepisu Iwonki i już składniki fermentują, stare ręczniki są mokre i z jednego słoika widać jak przebiega fermentacja. Dodaję zdjęcia w jaki sposób robię i tak robiłam kapustę sałatkową. Wszystkich słoi nie widać bo źle mój syn ujął i przepraszam za złą jakość fotek i na nich kolorów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.