thallia Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Prosze powiedzcie mi jak mam dodac mleko w proszku do masy, wczesniej gotowanej aby nie było grudek. Przepis na mase na wafle znalazłam na opakowaniu mleka w proszku łaciatego. Jest pyszne, ale wychodza grudki, a ja chciałabym, aby masa była jednilita. W skład masy wchodzi: mleko, masło, cukier, kakao, na koncu mleko w proszku. Jak będziecie chciały, to napisze proporcje. Jutro chcę znowu zrobic te wafle, a nie mam pomysłu na to, jak ustrzec sie grudek. Prosze o radę:mrgreen: Cytuj
iwona30 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Ja robię taką masę w ten sposób: - najpierw gotuję mleko z masłem i cukrem studzę dodaję mleko w proszku i kakao ucieram wałkiem a jak zrobią się grudki to przecieram przez sitko ale jak jest masa letnia to nie powinno się zrobić grudek spróbuj może się uda. Pozdrawiam. Cytuj
thallia Opublikowano 3 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Dziekuje za radę. Tak zrobie jak piszesz, czyli poczekam az masa wystygnie. Ale tam w przepisie jest podane ze własnie do gotujacego sie dodac to mleko. Czas gotwania cos tez za dlugi mi sie wydaje, bo 20min. Tez tak gotujesz to długo? DZzęki, pozdrawiam:) Cytuj
batirek Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Witam,ja robiąc masę używam blendera,tego z nożem.Kiedy masa przestygnie(nie parzy jak się dotknie palcem)wsypuję mleko w proszku,blenderem(kiedyś miałam taki nóż nakręcany na tył miksera ale się zepsuł),miksuję aż mleko się wchłonie,nigdy żadnych grudek nie mam.Tę masę robię już dłuuuuugo,napełniam też nią babeczki.Pozdrawiam Cytuj
thallia Opublikowano 5 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Udało się! Faktycznie, trzeba poczekac az masa wystygnie. Masa super. Wafle rozeszły sie w tri miga. Dzis powtórka z pysznej rozrywki:) Dziwne, ze nie pisza tego na opakowaniu. Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Super że Ci wyszła masa, mogłabyś podać przepis. Cytuj
thallia Opublikowano 6 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Oczywiscie, ze moge podac przepis. Jest on tez na łaciatym mleku w proszku, ale na wypadek, gdyby tego mleka nie było w zasięgu u Ciebie, podaję, piszą ze jest to przepis na każda okazję. Masa kaimakowa 1 szklanka mleka 1 szkl.cukru 1/3 kostki masła 2-3 łyżki kakao 3/4 szkl. mleka w proszku Do naczynia wlac mleko, dodac cukier i masło, kakao. gotować 20 min.Gdy ostygnie dodac mleko w proszku, Kilka razy zagotowac, ciągle mieszac! Przekładac wafle masą na ciepło. Po ostygnieciu masa gotowa do spozycia. Cytuj
Gość kasandra6 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 witam a czy po przełożeniu wafle sa nadal chrupiace czy miękki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi