Jagodka Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 chcialabym sie podzielic z Wami bardzo dobrym i oryginalnym przepisem: TORT AFTER-EIGHT Skladniki na smietane: 2 paczki czekoladen After-Eight (á 200g) 3/4 L smietany kremowki 3 sniezki Skladniki na ciasto: 80 g miekkiej margaryny 80 g cukru 5 zoltek 100 g gorzkiej czekolady w plateczkach 200 g mielonych migdalow 1 lyzeczka proszku 5 bialek smietana: czekoladki zagotowac ze smietana i przez noc zostawic do calkowitego ostygniecia, nastepnie schlodzic w lodowce (8 czekoladek zostawic do dekoracji) ciasto: uic margaryne z cukrem. Co pot minuty dodawac po zoltku. Czekolade zmieszac z migdalami i dodac do masy. Bialka ubic na sztywna piane i powoli (w dwuch porcjach) dodawac do ciasta. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wylac ciasto. Piec (obieg powietrza) w 160 - 170 Stopni 25 Minut. smietana: Schlodzona smietane ubic ze sniezkami i wylozyc na wystudzony spod. Tort udekorowac bita smietana i pozostalymi czekoladkami. SMACZNEGO Cytuj
niuniaczek Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Jagódko, co to jest "2 paczki czekoladen After-Eight (á 200g)" - nie wiem czy jest to dostępne u nas. Czy mozna zastapić czymś innym? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Agnieszka- to są takie czekoladki deserowe After Eight. Są to czekoladki o smaku miętowym w czekoladzie... Nie wiem jak u was w sklepach ale u mnie są one potwornie drogie... Wydaje mi się, że można je zastąpić innymi czekoladkami miętowymi. Cytuj
Jagodka Opublikowano 4 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Czesc Dziweczyny, naturalnie, ze mozne je zastapic innymi. Ja coprawda robilam z oryginalu, ale tylko z tego powodu, ze tu innych nie ma. Jak bym miala alternatywe, to tez bym z niej skozystala. Jesli chodzi o 200g - jest to waga jednego opakowania. Czyli razem 400g (40dag). Torcik poleca, poniewaz jest wysmienity (naturalnie, jesli ktos lubi polaczenie miety i czekolady). Wydaje mi sie, ze moznaby tez zmienic rodzaj czekoladek (w Polsce istnieje tyle przepysznych smakow czekolad nadziewanych), ze mozna uzyc innego rodzaju. Spod tego ciasta, nie wymaga nasaczania (jest bardzo soczysty), wiec ta czesc przepisu bym nie zmieniala. A jesli chodzi o wierzch, to wedle upodobania i dostepnych materialow. Polecam i pozdrawiam Cytuj
an69 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Jagódko, może wkleisz jakieś zdjęcie , bo przepis jest bardzo ciekawy i może na specjalne okazje możnaby się wykosztować. A bardzo podobne czekoladki robi Wawel...chyba. Ania Cytuj
Jagodka Opublikowano 5 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 niestety nie mam takiej mozliwosci :mrgreen: chetnie bym zrobila Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.