Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chcialabym sie podzielic z Wami bardzo dobrym i oryginalnym przepisem:

TORT AFTER-EIGHT

Skladniki na smietane:

2 paczki czekoladen After-Eight (á 200g)

3/4 L smietany kremowki

3 sniezki

Skladniki na ciasto:

80 g miekkiej margaryny

80 g cukru

5 zoltek

100 g gorzkiej czekolady w plateczkach

200 g mielonych migdalow

1 lyzeczka proszku

5 bialek

smietana:

czekoladki zagotowac ze smietana i przez noc zostawic do calkowitego ostygniecia, nastepnie schlodzic w lodowce

(8 czekoladek zostawic do dekoracji)

ciasto:

uic margaryne z cukrem. Co pot minuty dodawac po zoltku. Czekolade zmieszac z migdalami i dodac do masy. Bialka ubic na sztywna piane i powoli (w dwuch porcjach) dodawac do ciasta.

Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wylac ciasto.

Piec (obieg powietrza) w 160 - 170 Stopni 25 Minut.

smietana:

Schlodzona smietane ubic ze sniezkami i wylozyc na wystudzony spod.

Tort udekorowac bita smietana i pozostalymi czekoladkami.

SMACZNEGO

Opublikowano

Agnieszka- to są takie czekoladki deserowe After Eight. Są to czekoladki o smaku miętowym w czekoladzie... Nie wiem jak u was w sklepach ale u mnie są one potwornie drogie... Wydaje mi się, że można je zastąpić innymi czekoladkami miętowymi.

Opublikowano

Czesc Dziweczyny, naturalnie, ze mozne je zastapic innymi. Ja coprawda robilam z oryginalu, ale tylko z tego powodu, ze tu innych nie ma. Jak bym miala alternatywe, to tez bym z niej skozystala. Jesli chodzi o 200g - jest to waga jednego opakowania. Czyli razem 400g (40dag). Torcik poleca, poniewaz jest wysmienity (naturalnie, jesli ktos lubi polaczenie miety i czekolady). Wydaje mi sie, ze moznaby tez zmienic rodzaj czekoladek (w Polsce istnieje tyle przepysznych smakow czekolad nadziewanych), ze mozna uzyc innego rodzaju. Spod tego ciasta, nie wymaga nasaczania (jest bardzo soczysty), wiec ta czesc przepisu bym nie zmieniala. A jesli chodzi o wierzch, to wedle upodobania i dostepnych materialow. Polecam i pozdrawiam

Opublikowano

Jagódko, może wkleisz jakieś zdjęcie , bo przepis jest bardzo ciekawy i może na specjalne okazje możnaby się wykosztować. A bardzo podobne czekoladki robi Wawel...chyba. Ania

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.