Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialam sie z wami podzielic wiec gdzies sie w internecie doczytalam ze pierogi lwowskie to z farszem ziemniaczanno-cebulowym.Jest jeszcze podobno jedna wersja z ziemniakami cebula i grzybami i kapusta. Moze ktos cos wie ,moze pod inna nazwa?

Opublikowano

Najgorsze jest to ze nigdzie nic konkretnego na ten temat nie mozna znalesc.Moja babcia pochodzila ze Lwowa i kiedys jako dziecko jadlam u niej takie pierogi,to bylo tak bardzo dawno ze pamietam tylko jakie byly dobre:)

Opublikowano

Ja mam stary przepis ale na pierogi ruskie. Ziemniaki gotuje się w łupinach, następnie ostudzone obiera się i przepuszcza przez maszynkę z twarogiem i cebulą zrumienioną na tłuszczu. Do smaku dodaje się sól i pieprz. Jeżeli ktoś sobie życzy przepis to proszę bardzo podam proporcje z zrobieniem ciasta włącznie.

Opublikowano

pamiętam kiedyś taki program w telewizji o Lwowie i tam były daania regionalne - były tam takie pierogi z kaszą (chyba gryczaną), twarogiem i ziemniakami - nie pamiętam dokłądnie

Opublikowano

Pierogi ruskie Ciasto 40 dag mąki 1 jajo około 1/8 l wody sól Do przesianej mąki wbić jajo, dodać sól i wodę, zarobić ciasto mieszając nożem, starannie wyrobić. Wałkując ciasto nie podsypywać go zbytnio mąką, aby nie wysuszać powierzchni ciasta, która powinna być lepka. Podzielić ciasto na części, przykryć czystą ścierką, aby ciasto nie obsychało. Każdą część rozwałkować cienko, wykrawać szklanką lub foremką krążki, na które nakładać nadzienie. Ciasto można również pokroić w kwadraty o boku 8 cm. Ciasto z nadzieniem składać na pół ( kwadraty składać po przekątnej) zlepić dokładnie brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi przykryć czystą ścierką, aby nie obsychały. Do wrzącej, osolonej wody wkładać pierogi partiami, zamieszać i przykryć. Gdy zaczną się gotować, odkryć i dogotować. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć. Nadzienie 80 dag ziemniaków 40 dag twarogu 1 większa cebula Tłuszcz do zrumienienia cebuli i polania pierogów Ziemniaki wyszorować, wypłukać, ugotować, ostudzić, obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę z twarogiem i cebulą obraną i drobno posiekaną zrumienioną na tłuszczu, utrzeć dokładnie, dodać do smaku sól i pieprz. Na wycięte krążki ciasta nakładać nadzienie i postępować tak jak opisałam wyżej. podawać polane tłuszczem. Można również podawać polane stopioną słoniną lub śmietaną. Również podaje się odsmażone na tłuszczu. Ja tych pierogów nie robiłam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.