Gość ochelcia Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Ciasto: 4 całe jajka 20dkg masła 20 dkg cukru 25 dkg mąki 1 cukier waniliowy 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem cytrynowy: 800 ml wody 1 szkl. cukru 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego 12,5 dkg masła sok z 3 cytryn Krem: 400 ml śmietany kremówki śmietan fix 2 łyżki cukru pudru Lukier: 25 dkg cukru pudru 3 dkg planty 5-6 łyżek soku z cytryny Zagnieść ciato, wyłożyć do prostokątnej blachy.Piec 15-20min. w temp. 180 stopni. Ugotować budyń na wodzie; do gorącego dodać masło i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i wylać gorący na wystudzone ciasto. Odstwić do wystygnięcia. Następnie posmarować masę budyniową ubitą śmietaną i ułożyć herbatniki maśłane(najlepiej LEIBNITZ), zrobić lukier: cukier wymieszać z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną i przestudzoną plantę. Posmarować herbatniki i wstawić do lodówki aby stężało. Ciasto palce lizać. Smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.