Gość Fixen Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Mam małe ptanie, przejrzałem kilka przepisów na babke(jagodową, bananowo-czekoladowa, kisielowa...) i czesto pojawialo sie ze forma ma byc wysypana bułką tartą. Czemu ma służyc ten zabieg, co to daje? rzepraszam jesli umieściłem pytanie w złym dziale :P Cytuj
batirek Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Natłuszczenie i wysypanie bułką zapobiega przywieraniu ciasta do formy,niestety formy na babkę nie da się wyłożyć papierem do pieczenia,więc zostaje bułka...Pozdrawiam,życzę wspaniałych babek :P Cytuj
aida Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Czasami wysypuje się manną, albo zmielonymi orzechami lub migdałami, otrębami, chociaż nowoczesne formy z dobrą powłoką nie wymagają tych zabiegów, a czasami nawet mimo nich kawałek baby zostaje. Ja w zasadzie tylko starannie smaruję bo baby to uwielbiam tylko te z kominkiem :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.