dana2005 Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Piersi kurczaka z czosnkniem o,5 kg piersi z kurczka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 - 3 ząbki czosnku - utrzeć na drobnej tarce jarzynowej, duży pęczek natki pietruszki - drobno posiekać, 20 dag sera żółtego - zetrzeć na dronej tarce jarzynowej. do nadzienia 15 dag sera żóltego pokrojonego w słupki, ok. 1 łyżeczki białego świeżo zmielonego pieprzu Mięso rozbijamy tłuczkiem i lekko solimy. Przyrządzamy zaprawę z oleju, zmiażdżonego czosnku i połowy posiekanej pietruszki. utartego sera i pieprzu. W wyrobionej zaprawie maczamy posolone piersi. Następnie układamy ser pokrojony w słupki,ściśle zawijamy i obtaczamy w tartej bułce wymieszanej z resztą pieprzu, żółtego sera i pietruszki. Przygotowane sznycle pieczemy w żaroodpornym naczyniu w tem. 200 oC 20 - 30 min. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówkami. Można też podawać jako przystawkę (zimne sznycle pokrojone w plastry. Smacznego Cytuj
Klamerka Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Robię podobne "devolaye" :wink: Tylko, że ich nie marynuję w czosnku, za to czosnek daję do "środka". Robię tak: kilka ząbków czosnku zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną bazylię (kilka listków) lub 1-2 kostki knorra, trochę startego sera (najlepiej jakiegoś lekko pikantnego), połączyć z masłem (tak by po utarciu powstała z tego w miarę spójna i gładka masa), przyprawić. Taką masę układać na piersiach kurczaka, zawinąć, otoczyć w jajku, bułce, usmażyć, i gotowe! :roll: Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.