lamiczka Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Pączki z rodzynkami : Składniki: 53 dag mąki 4 dag drożdzy 10 dag cukru sól 1 szklanka mleka skórka starta z 1 cytryny, z 1 pomarańczy 2 jajka 7 dag masła 10 dag rodzynek 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 litr oleju Przyrządzanie: Mąke(3 dag odłożyć) przesiać, zrobić dołek, dodac drożdze, troche cukru, 1/2 mleka, przysypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Pozostały cukier,mleko,szczypte soli,startą skórke z cytrusów,jajka i roztopione masło wyrobić z odstawionym ciastem i maką. Odstawić na kolejne 30 minut. Rodzynki sparzyć,osuszyć, wymieszać ze skórką kandyzowaną, dodać do ciasta, wyrobić. W dużym rondlu rozgrzać olej. Łyżką opruszoną mąką nabierać ciasto, wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyć z obu stron przez 8 minut. Po wyjęciu wysuszyć na bibule. Moja Rada: Ciasto będzie bardziej puszyste i lżej strawne jeśli zamiast mleka doda się troche letniego jogurtu i maślanki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.