kofik Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Witam, przepis sprawdzony i bardzo dobry, napewno wiele z Was tak robi. 1 paczka wafli 1 margaryna 1 szkl cukru kryształu 1 szkl kwaśnej smietany 1 jajo 1 galaretka Margarynę i cukier roztopić. dodać smietanę i jajko(ja mieszam śmietanę z roztrzepanym jajkiem z obawy, ze sie nie rozpuści jajko w masie) i wsypać suchą galaretkę. Dobrze wymieszać i gotowaćć przez pięć minut na małym ogniu. ZIMNĄ (ważne) masą smarową wafle. Smacznego i pozdrawiam Cytuj
mona1 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Ja też mam ten przepis,robiłam go nie raz.Wafelki wychodzą bardzo smaczne i zawsze się udają.Z jajkiem robię podobnie,bo pierwszym razem mi się ścięło.Jest to ulubiony deser moich dzieci. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Robię podobnie,bez jajka i śmietany daję około 1/2 szklanki też wafle wychodzą super. Cytuj
zebcia Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Przyznam się, że nigdy nie próbowałam takiego przepisu. A zna ktoś przepis na masę do wafli gotowaną na parze czy coś takiego. Mąż mnie molestuję żebym poszukała przepisu, bo jego dziadek (ś.p.) jak on był mały robił mu taką masę i podobno była nieziemsko pyszna. Tylko niestety przepis zabrał ze sobą :mrgreen:((( Cytuj
gatita Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Ale ciekawy przepis !!!! Nigdy tak nie robiłam. Wafle robię z gotowanym w puszcze mlekiem słodzonym. Nota bene są przepyszne ! Cytuj
gatita Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Przyznam się, że nigdy nie próbowałam takiego przepisu. A zna ktoś przepis na masę do wafli gotowaną na parze czy coś takiego. Mąż mnie molestuję żebym poszukała przepisu, bo jego dziadek (ś.p.) jak on był mały robił mu taką masę i podobno była nieziemsko pyszna. Tylko niestety przepis zabrał ze sobą :mrgreen: ((( A może to chodzi o to gotowane mleko ??? Tylko czy wtedy to mleko już było ?? Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zebcia podaję przepis, nie wiem czy on będzie Tobie odpowiadał. 3/4 szklanki cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 jajka 1 łyżka kakao Rozpuścić tłuszcz, dodać cukier i kakao i lekko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać cały czas mieszając żółtka i jaja razem roztrzepane. Zdjąć z ognia natychmiast kiedy masa zgęstnieje. Masę lekko ostudzić i cieńko smarować nią wafle. Wafle złożyć i obciążyć, aby skleiły się równomiernie ze sobą. Pozdrawiam Cytuj
zebcia Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Dziękuję za przepis. Na pewno spróbuję, ale czy to o ten chodziło okaże się dopiero jak mój wybredny mąż zasmakuje :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi