Bysmeya Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Keks bananowy 3 i 1/2 szkalnkimaki 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechow wloskich 2/3 szklanki oleju 4 jajka 4 srednie banany 20 dag (2 tabliczki) gorzkiej czekolady 2 lyzeczki sody oczyszczonej 1 lyzeczka proszku do pieczenia Otarta skorka z 1 cytryny Szczypta soli 1. Olej, cukier, sol i skorke z cytryny ubijac trzepaczka lub mikserem, az do rozpuszczenia cukru. 2. Jajka dodawac po jednym i nadal ubijac, az powstanie puszysta masa. 2. Make wymieszana z soda oczyszczona i proszkiem od pieczenia przesiac i po trochu dodawac do masy. Na koncu dodac pokrojona w kostke czekolade, banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszac. 4. Ciasto przelac do foremek keksowych posmarowanych maslem i wylozonych papierem do pieczenia. 5. Piec 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180C. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Zainteresował mnie ten przepis. Powiedz tylko, czy ciast jest raczej suche czy wilgotne i czy rośnie duzo? Lubię smak bananów i na pewno spróbuję, Cytuj
Bysmeya Opublikowano 8 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Hej, ciasto po upieczeniu jest raczej suche ale na drugi dzien jest bardziej wilgotne. Ciasta wychodzi duzo ja uzylam dwoch foremek i nie rosnie za bardzo (wlalam ciasto na 3/4 wysokosci , w piekarniku uroslo niewiele). Bananow w tym ciescie prawie wcale nie czuc, jest lekki posmak. Za to jezeli ktos lubi orzechy i czekolade to dla niego to ciasto bedzie bardzo dobre. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.