ina12 Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 2 czubate szklanki mąki - użyłam tortowej 20 dag margaryny - użyłam palmy 3 łyżki oliwy - tą razą dodałam olej kujawski 1 1/3 szklanki cukru 5 jaj 1/3 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 gruszki, jabłko, 1/4 kg śliwek, śliwki dodałam duże, napewno były zmodyfikowane. tłuszcz i bułka tarta do formy Margarynę, oliwę, cukier, kakao i wodę podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia. Masę schłodzić, następnie dodać żółtka i zmiksować. Dodać przesianą z proszkiem mąkę wymieszać, ja zmiksowałam na małych obrotach, następnie ubić pianę i pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, wymieszać, ja zmiksowałam również na małych obrotach. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzchu położyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki owoce. Piec w temp. 180* C ok. 60 minut, ja musiałam piec dłużej o prawie 15 minut. Ciasto jest bardzo puszyste. Podałam orginalny przepis i sposób jaki ja robię. Dopisuję że przed wyłożeniem owoców na ciasto wymieszałam je. , Cytuj
marzycielka Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Witaj Halinko.Bardzo ładnie wygląda ten twój murzynek.Na pewno jest też bardzo pyszny.Pozdrawiam. Przepis już spisałam. Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Witam Cię Lidko! Dzisiaj do południa po bardzo długim czasie go upiekłam, mam więcej przepisów na to ciasto i wszystkie wypróbowane. Nam bardzo smakuje. Piekłam je w tortownicy o średnicy 30 cm. Pozdrawiam. Cytuj
mac51 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Halino :P Widzę kolejne wyzwanie...dzisiaj robię :P Pozdrawiam :P Cytuj
niuniaczek Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Oj Halinko ciasto wygląda kusząco. Przepis juz wydrukowany czeka. A tak wogóle to właśnie piję kawę i bardzo by mi pasował kawałeczek - szkoda, ze widokiem nie można sie najeść :P :P a chciałam przejść na dietę ....... Cytuj
mac51 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 I murzynek zrobiony.Blacha 21x26cm.Bardzo dobry :P Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Agnieszko nie myśl o diecie, szkoda sobie odmawiać przyjemności. Maćku cieszę się że ciasto dla Ciebie jest również bardzo dobre. Proszę o trochę cierpliwości, a ja powoli postaram się jeszcze dodać przepisy. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Halinko zrobiłam Twojego murzynka, ale z braku innych owoców dałam tylko gruszki (które akurat były w domu). Ciasto pyszne i szybkie w przygotowaniu. Na wierzch ugotowałam polewę czekoladową, bo wszyscy ją u mnie bardzo lubią. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Przypominam tego murzynka bo ciasto jest bardzo dobre, szybkie i proste w wykonaniu.. gruszek teraz pod dostatkiem więc może ktoś jeszcze się skusi. Ciasto wyszło mi trochę niskie bo piekłam na dużej blaszce (25x40cm) i miałam tylko 2 jajka.. ale rodzince smakowało a najlepszym dowodem na to jest fakt, że 3/4 już zjedzone :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Kingo dziękuję za korzystanie z tego przepisu, za miłe wypowiedzi, przypomnienie i zachęcenie do upieczenia murzynka. Podziwiam wszystkie Twoje wspaniałe wypieki. Nabrałaś niesamowitej rutyny w sztuce kulinarnej. Ja tak na marginesie, zastanawiam się czy wogóle mam zagladać na smaczny. Z słodyczy mogę tylko jeść biszkopty i czerstwą drożdżówkę, nie będę pisać na temat innych potraw. Nie powinnam się wypowiadać na temat mojego problemu, za co przepraszam. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Kaliope Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Droga Halinko dziękuję Ci za miłe słowa. Często korzystam z Twoich przepisów bo jesteś wspaniałą gospodynią i wiele już razy bardzo mi pomogłaś swoją cenną radą. Mam nadzieję, że Twoje problemy zdrowotne nie dokuczają Ci za bardzo (ja też mam problem - muszę przytyć a nie potrafię :grin: - wbrew pozorom wcale nie jest to prostsze niż odchudzanie i choć staram się jeść kaloryczne potrawy + ciasta, których sporo ostatnio piekę.. nie mogę przybrać na wadze. Każdy z czymś się zmaga.. ech.. Halinko życzę dużo zdrowia i sił !!! Pozdrawiam ciepło :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi