grumko Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Makaron z tuńczykiem SKŁADNIKI: 25 dag ugotowanego makaronu typu kolanka, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, 2 płaskie łyżki mąki, 1 i 2/3 szklanki mleka, 1 szklanka ugotowanego groszku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 szklanki posiekanego koperku lub natki pietruszki - ja akurat zapomniałem dodać, a to pewnie przez ten wakacyjny nastrój;-)) - 4 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz, ostra papryka. SPOSÓB WYKONANIA: Tłuszcz stopić na średnim ogniu i smażyć do momentu aż cebula będzie szklista. Posypać mąką i smażyć razem minutę. Ciągle mieszając powoli wlewać mleko. Doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Wsypać groszek, rozdrobnionego tuńczyka, zieleninę, ser. Dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Polać makaron i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smacznego!! Cytuj
Stokrotka Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Pyszne danie obiadowe. Ja dodałam koperek i komponowało się wspaniale. Zamias groszku świeżego dodałam taki z puszki i moim zdaniem niczego tej potrawie nie brakowało ;) Polecam!!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi