grumko Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Kurczak ze szpinakiem w cytrynowym sosie - KOTOPOULO ME SPANAKI AVGOLEMONO SKŁADNIKI: oliwa i masło do smażenia (0,25 kostki), 1 duża cebula, drobno posiekana, sól, pieprz, 4 duże porcje kurczaka, 1 kg szpinaku (najlepiej całe liście, ale ewent. może też być siekany, mrożony lub świeży). SOS: 3 jajka, 3 łyżki mąki, sok z 1 cytryny WYKONANIE: W dużej brytfannie topimy masło razem z oliwą. Smażymy na nim kurczaka ze wszystkich stron i dodajemy cebulę. Kiedy cebula zmięknie, dolewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy ok. pół godziny. Świeży szpinak wkładamy do wrzątku na 2-3 minuty, mrożony tylko rozmrażamy i odcedzamy. Dodajemy do kurczaka i dotujemy ok. 15 minut. Jednocześnie przygotowujemy sos, ubijając jajka na delikatną piankę. Do jajek dodajemy stopniowo sok z cytryny i dosypujemy mąkę. Kiedy składniki się połączą w jednorodny sos, dajemy powoli kilka łyżek gorącego sosu z kurczaka. Zdejmujemy kurczaka z ognia, dodajemy sos cytrynowy i mieszamy dokładnie. Po dodaniu sosu kurczak nie powinien się już ponownie zagotować, żeby sos się nie ściął. Podajemy z ryżem. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.