grumko Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Ragout z baraniny z makaronem - ARNI JUWECI ME KRITHARAKI SKŁADNIKI: 1 kg baraniny - ewent. cielęciny lub młodej wołowiny (karkówka, górka, mostek), 5 dojrzałych pomidorów, 1/2 filiżanki oliwy lub masła, 1/2 kg drobnego makaronu w kształcie ryżu, starty ser żółty, sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: mięso porcjujemy, przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, solimy, dodajemy pieprz i pomidory, starte na tarce. Podlewamy oliwą i wodą, pieczemy chwilę w średnio nagrzanym piekarniku. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dolewamy 4 filiżanki ciepłej wody, wrzucamy makaron, rozprowadzając go równomiernie i solimy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, mieszając co jakiś czas. podajemy posypane startym żółtym serem. Potrawę tę można piec w pięciu osobnych małych żaroodpornych naczyniach. a do tego taka papryka: SKŁADNIKI: 4 średnie różnokolorowe papryki, 1-2 roztarte ząbki czosnku (dowolnie), 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sól do smaku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. SPOSÓB WYKONANIA: Wymyte papryki przepołowić, usunąć nasadę, nasiona i zgrubienia, pokroić w 3 cm kostkę. Oliwę rozgrzać na dużej, teflonowej patelni, na średnim ogniu, wsypać paprykę i czosnek, często mieszając smażyć 3-4 minuty, wlać wodę, dodać bazylię i nie przerywając mieszania smażyć dalsze 4-5 minut lub aż papryka stanie się chrupiąco miękka. Przyprawić solą i pieprzem i podawać. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.