Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Keftethes

SKŁADNIKI: 50 dag mięsa wołowego lub cielęcego, jajo, 10 dag tartej bułki, pół szklanki wody, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soki, pół łyżeczki pieprzu, łyżka octu, łyżka mieszanki majeranku, mięty i natki pietruszki, 2 łyżki mąki, pół szklanki oliwy

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać lekko ubite jajo i tartą bułkę. Wyrabiać przez kilka minut. Rozgrzać na patelni masło, aż będzie klarowne, zgasić ogień, włożyć mięso, posypać solą, pieprzem i zmieszanymi ziołami, wlać ocet. Wymieszać bardzo dokładnie, przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyrobić 18-20 niewielkich krokietów, obtoczyć je w mące i usmażyć na bardzo gorącej oliwie, aż się dobrze zrumienią. Podawać z frytkami lub puree z ziemniaków oraz sałatą.

post-5244-1191913389_thumb.jpg

a do tego

Ziemniaki z cytryną - Patates lemonates

SKŁADNIKI: 1,25 kg ziemniaków, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, listek laurowy, 2 szklanki bulionu, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki obrać i pokrajać na ćwiartki. W dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem natki pietruszki). Przykryć o dusić na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco do dań mięsnych.

post-5244-1191913395_thumb.jpg

Smacznego!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.