grumko Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Keftethes SKŁADNIKI: 50 dag mięsa wołowego lub cielęcego, jajo, 10 dag tartej bułki, pół szklanki wody, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soki, pół łyżeczki pieprzu, łyżka octu, łyżka mieszanki majeranku, mięty i natki pietruszki, 2 łyżki mąki, pół szklanki oliwy SPOSÓB WYKONANIA: Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać lekko ubite jajo i tartą bułkę. Wyrabiać przez kilka minut. Rozgrzać na patelni masło, aż będzie klarowne, zgasić ogień, włożyć mięso, posypać solą, pieprzem i zmieszanymi ziołami, wlać ocet. Wymieszać bardzo dokładnie, przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyrobić 18-20 niewielkich krokietów, obtoczyć je w mące i usmażyć na bardzo gorącej oliwie, aż się dobrze zrumienią. Podawać z frytkami lub puree z ziemniaków oraz sałatą. a do tego Ziemniaki z cytryną - Patates lemonates SKŁADNIKI: 1,25 kg ziemniaków, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, listek laurowy, 2 szklanki bulionu, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki obrać i pokrajać na ćwiartki. W dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem natki pietruszki). Przykryć o dusić na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco do dań mięsnych. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.