Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Robił już ktoś z serem :sad: Podajcie co dodajecie i w jakich ilościach do sera :) mnie ostatnio ser wyszedł taki nie ciekawy i już miałam zrobić tak jak do sernika :grin: Jak myślicie :-(

Opublikowano

Ja mam od znajomej taki przepis na masę serową do rolady biszkoptowej: 1/2 kg mielonego sera półtłustego 200 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru aromat śmietankowy 1 łyżka żelatyny Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do mielonego sera dodać ubitą śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Razem delikatnie połączyć. Na koniec dodać ostudzoną - może być letnia - żelatynę (natomiast nie może być tężejąca, bo jak się połączy z zimną masą to zaraz tężeje i nawet nie zdąży się wymieszać, tylko robią się takie krupki, a sama masa jest rzadka :) ) Potem gotową masę serową rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy. Taką roladę włożyć do lodówki do schłodzenia - smacznego :-( Ps. Nie zdążyłam go jeszcze wypróbować. Przepis wydaje się być dobry, zastanawiam się tylko nad tą żelatyną czy nie dodać jej więcej, przynajmniej jeszcze pół łyżki :sad:

Opublikowano

Dorotko przepraszam ale uważam że do mojej rolady nie zda egzaminu ta masa serowa, bo jest żelatyna na pewno będzie dobra do rolady gdzie biszkopt się piecze smaruje masą i zawija

Tu proponowała bym ser z ciasta Izaury

np.

1/2 kg sera białego

3 jajak

1 szkl. cukru

cukier waniliowy

Oczywiście porcje zmiejszyć :)

POZDRAWIAM :sad:

Opublikowano

Też tak własnie myślałam żeby go wykorzystać :) W sobotę będę piekła jak dzieci przyjadą o efektach poinformuję :sad: Dorotko dzięki za przepis > wykorzystam do innego ciast bez pieczenia :-(

Opublikowano

No upiekłam i mogę napisać że okej :-( ciut za długo przytrzymałam w piecu.

Miała by inny efekt i smak po polaniu lukrem + płatki migdałowe

Ogólnie prosta, szybka, smak jaki kto sobie życzy tz. serowa,makowa, owocowa itp.

No i mam nadzieję że smakuje ? :sad:

Pozdrawiam :)

post-6127-023652100 1305363017_thumb.jpg

post-6127-017415800 1305363034_thumb.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Kasiu dziękuje za przepis na masę serową . Już ją wypróbowałam , roladka pojechała jako wałówa i znikła szybko ;-) . Ostanio z jabłkami , bo są jeszcze na drzewie .Zachęcam - szybko i smacznie . Pozdrawiam:)

post-6888-0-30776100-1321096516_thumb.jp