figiel Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Witaj Jolu! Jeśli Ci mogę coś poradzić to ja do jabłek daję łyżkę ,dwie bułki tartej .Jabłka kroję w kostkę(przyrządem do krojenia warzyw na sałatkę),cukrem posypuję krótko przed wyłożeniem na blachę .A jak puszczą za dużo soku to odlewam.Myślę ,że następna rolada bedzie ok. Pozdrawiam . Cytuj
justhi Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Dzisiaj upiekłam tą roladę. Pół jeszcze ciepłej rolady zostało zjedzone przez domowników i gości. Wszystkim smakowało. Sąsiadka przyjdzie po przepis, żeby upiec roladę na Boże Narodzenie. Teresap dziękuję! Jolu, mi b.długo nie wychodziły biszkopty. Zmieniło to się, gdy wujek kazał wstawiać ciasto do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Jabłka, jeśli puszczają sok i kładziesz je na surowe ciasto, to trzeba je odcisnąć. Moje jabłak puściły odrobinkę soku i nie odcisnęłam a środek rolady jest teraz mokry, ale na szczęście nic złego nie stało się. Cytuj
Gabi_B Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Zrobiłam wczoraj. Przepyszna, a w dodatku robi sie ją w 10 minut (ze zmywaniem :) ). Skorzystałam z podpowiedzi i odlałam nadmiar soku z jabłek. Zastanawiam się, czy nie mozna by do jabłek dodać suchej galaretki np. agrestowej lub cytrynowej, aby uzyskać większą kwaskowatość jabłek. A może ktoś już tak robił? W każdym bądź razie efekt przerósł moje oczekiwania. A roladę (w ogóle jakąkolwiek) robiłam po raz pierwszy w życiu!!! Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Ja też upiekłam tę roladę. Jabłka posypałam galaretką cytrynową. I nie był to dobry pomysł. Kolejnym razem zrobię bez galaretki, która zostawiła taki żółty otok w cieście i jak na mój gust wcale nie podniosła smaku jabłek. Ale ogólnie wyszła bardzo dobra . Cytuj
Terka Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Ja też dziś skusiłam się na tą roladę i przyznaję rację.że jest szybka i łatwa w wykonaniu.Zrobiłam na dużą blachę,taką na cały piekarnik,w tym celu dałam podwojną ilość jabłek i 1,5 ilość ciasta. Taka duża blacha a już pół zjedzona.Jutro upiokę nastepną bo dzieci przyjeżdżają na długi weekend. Wcześniej robiłam taką tradycyjną roladę,gdzie nadzienie zawija się po upieczeniu.Ja dawałam taki krem jak do tortów i w środek jeszcze kawałek ostudzonej galaretki. Cytuj
teresap Opublikowano 30 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 WITAM WSZYSTKICH I BARDZO SIĘ CIESZE ŻE ROLADA NIE SPRAWIA PROBLEMU I JESZCZE SMAKUJE POZDRAWIAM :wink: Cytuj
Kasiulek* Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Rolada pycha, zniknęła u mnie migusiem ;) Cytuj
teresap Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Bardzo się cieszę że następnej osobie smakuje rolada Gorąco pozdrawiam ;) Cytuj
ilka76 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Robiłam na niedzielę. Wyszła super:) Cytuj
Dalovay Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Zrobilam dwie rolady na duzych blachach,jedna z jablkiem a druga z gruszkami.Pyszne!!! ;) Cytuj
bernadettt Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Muszę powiedzieć,że rolada godna polecenia,szybciutko się robi,pyyyycha.Trochę ją zmodyfikowałam,tzn. najpierw starłam na grubej tarce jabłka(sporo) i posypałam cytrynową galaretką,na masę ubiłam biszkopt z 3 jajek według swojego przepisu.Roladę polałam białą czekoladą i posypałam orzechami i rodzynkami. Acha i jeszcze po wyłożeniu blachy papierem posypałam go obficie bułką tartą,żeby jabłuszka ładnie "odeszły" po wyjęciu z piekarnika.Zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić,bo rolada została pochłonięta,hihihihi.Polecam!!! ;) Cytuj
teresap Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 WITAM i cieszę się że rolada smakuje Na sobotę zrobię drugą z bitą śmietaną jest też pyszna ale bardziej " wizytowa" i zapewniam że również łatwa do soboty – niedzieli POZDRAWIAM Cytuj
mamalu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Upieklam dzisiaj to ciasto i musze przyznac bardzo smaczne a zarazem szybkie i latwe w robocie ,polecam ,przepis na piatke. Danusia. Cytuj
kaja Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam proszę o rade czy przekładać ciepłe ciasto i ciepłe zwijać a póżniej trzymać w lodówce Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.