teresap Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 WitajKasiu Cieszę sięze nie zawiodłam :) Mam nadzieje że z serem też będzie smakować Ja zrobię z makiem i dam znać Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Robił już ktoś z serem :sad: Podajcie co dodajecie i w jakich ilościach do sera :) mnie ostatnio ser wyszedł taki nie ciekawy i już miałam zrobić tak jak do sernika :grin: Jak myślicie :-( Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Ja mam od znajomej taki przepis na masę serową do rolady biszkoptowej: 1/2 kg mielonego sera półtłustego 200 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru aromat śmietankowy 1 łyżka żelatyny Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do mielonego sera dodać ubitą śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Razem delikatnie połączyć. Na koniec dodać ostudzoną - może być letnia - żelatynę (natomiast nie może być tężejąca, bo jak się połączy z zimną masą to zaraz tężeje i nawet nie zdąży się wymieszać, tylko robią się takie krupki, a sama masa jest rzadka :) ) Potem gotową masę serową rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy. Taką roladę włożyć do lodówki do schłodzenia - smacznego :-( Ps. Nie zdążyłam go jeszcze wypróbować. Przepis wydaje się być dobry, zastanawiam się tylko nad tą żelatyną czy nie dodać jej więcej, przynajmniej jeszcze pół łyżki :sad: Cytuj
teresap Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Dorotko przepraszam ale uważam że do mojej rolady nie zda egzaminu ta masa serowa, bo jest żelatyna na pewno będzie dobra do rolady gdzie biszkopt się piecze smaruje masą i zawija Tu proponowała bym ser z ciasta Izaury np. 1/2 kg sera białego 3 jajak 1 szkl. cukru cukier waniliowy Oczywiście porcje zmiejszyć :) POZDRAWIAM :sad: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Też tak własnie myślałam żeby go wykorzystać :) W sobotę będę piekła jak dzieci przyjadą o efektach poinformuję :sad: Dorotko dzięki za przepis > wykorzystam do innego ciast bez pieczenia :-( Cytuj
teresap Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 No upiekłam i mogę napisać że okej :-( ciut za długo przytrzymałam w piecu. Miała by inny efekt i smak po polaniu lukrem + płatki migdałowe Ogólnie prosta, szybka, smak jaki kto sobie życzy tz. serowa,makowa, owocowa itp. No i mam nadzieję że smakuje ? :sad: Pozdrawiam :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Mniam :) Ja zaraz biorę się za serową :sad: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Już gotowa :) Spokojnie możecie robić z tych proporcji :sad: 1/2 kg sera białego 3 jajak 1/2 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 100 g masła bakalie Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Basiu wyszła rewelacyjnie :) Cytuj
figiel Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Extra - !!!!!!!!!! Dzięki za przepis na masę serową - wypróbuję na pewno . Cytuj
teresap Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Tereniu jak dla mnie ta rolada jest troche felerna za szybko znika. Upieklam dzis po poludniu i juz jej nie ma :grin: . Jeśli jest tylko taki minus to się cieszę POZDRAWIAM Cytuj
figiel Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2011 Kasiu dziękuje za przepis na masę serową . Już ją wypróbowałam , roladka pojechała jako wałówa i znikła szybko ;-) . Ostanio z jabłkami , bo są jeszcze na drzewie .Zachęcam - szybko i smacznie . Pozdrawiam:) Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2011 Bardzo apetyczna rolada i ładne zdjęcie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.