andy8 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Przekopałam forum ale nie znalazłam tego ciasta,więc podaję przepis który może komuś przypadnie do gustu. biszkopt:8 jajek 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych skł upiec biszkopt na blaszce standardowej przekroić na pół. masa jabłkowa:1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach przesmażyć na maśle,dodać suche galaretki i chwilę smażyć Przestudzić i wyłożyć na połowę biszkoptu. masa budyniowa:1\2 litra mleka 1\2 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka masło-200gr Z mleka,cukru,żóltek i mąki ugotować budyń masło utrzeć z przestudzonym budyniem wyłożyć na jabłka i przykryć biszkoptem polać polewą czekoladową Jest bardzo dobre,pięknie prezentuje się na stole ,pasuje na różne imprezy i święta. Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Andy faktycznie ciasto wspaniale się prezentuje i jestem pewna że jest bardzo smaczne. Upiekę w sobotę i dodam zdjęcie. Cytuj
andy8 Opublikowano 10 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Halinko bardzo się cieszę. :P Cytuj
hanula Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Bardzo ładnie wygląda.Dodaję do ulubionych. Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Andy ale fajne ciacho :P ,myślę,że wkrótce go zrobię. Cytuj
marzycielka Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Mi też się ten placuszek podoba.Andy bardzo ładnie ci wyszedł. Cytuj
andy8 Opublikowano 11 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Proponuję do ciasta użyć mniej cukru,cieszę się bardzo że ciasto wam się podoba choć fotka nie jest rewelacyjna :P Cytuj
biedroneczka Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 ło matko ten biszkopt to będzie gigant 8 jaj pewnie dlatego kilimandżaro bardzo ciekawy przepis muszę go wypróbować Cytuj
kofik Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Andy, mam smaka na to ciastko, nie trzeba wiele piec, wiec chyba sie za niego zabiore. Z ostatniego pieczenia wyszły mi dwa zakalce, a biszkopt nawet mi wychodzi. Robiłam podobną masę z jabłkami,wiec nie bedzie też problemu, tylko masa...no właśnie. CZy na gotujące się mleko wlać wcześniej roztrzepane żółtka z maąką i cukrem? Chyba już tak kiedyś robiłam, tylko jak uniknąć zważenia sie masy. Raz chyba za długo miksowałam a raz zrobiły mi sie grudki z masła, wlałam troszke roztopionego masła. roztarło się, ale masa sie zważyła. Dziewczyny co radzicie? Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Kofik weź część zimnego mleka, dodaj żółtka, obydwie mąki i dokładnie zmiksuj. Następnie zagotuj resztę mleka z cukrem i cały czas mieszając wlewaj zmiksowaną masę do zagotowania. Odstaw do wystygnięcia. Ja do miękkiego masła dodaję stopniowo budyń i miksuję nie ucieram i masy nigdy nie mam zwarzonej. Pozdrawiam Przepraszam, musiałam poprawić i dokładniej opisać bo pisałam z przerwami i dlatego była ta nieścisłość. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 powiem tak rewelka rewelka i jeszcze raz rewelka ciasto jest w smaku boskie jestem pod wielkim wrażeniem brawo dla autorki . ja z braku kakao zrobiłam jasny biszkopt i dałam galaretke agrestową jest taki fajny kwaskowaty posmak który z słodkim kremem się b.dobrze smakuje. Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Justynko ale się cieszę,fajnie wygląda również z jasnym biszkoptem więc można i z takim piec-bardzo apetyczne Justynko. Biedroneczko wcale biszkopt nie będzie gigantem,jest mięciutki i puszysty. Kofik z masą zrób tak jak pisze Halinka ja robię tak samo pamiętaj by masa była ostudzona dopiero ją miksuj z masłem a masło wyjmij wcześniej z lodówki żeby złapało temp pokojową-powodzenia :P Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Andy ciasto bardzo smaczne, dziękuję za przepis i tak wygląda mój mój wypiek. Wczoraj upiekłam z Twojego przepisu biszkopt na blaszce o rozmiarach 35x23 i stwierdziłam że masy będzie za mało. Biszkopt wyszedł wysoki i pyszny, został zjedzony. Jabłka miałam przygotowane z tym że nie dodałam galaretki na moje szczęście. Dzisiaj upiekłam biszkopt z mojego przepisu w tortownicy o średnicy 26 cm. Dziękuję jeszcze raz i polecam innym do wypróbowania, moja ocena to 5 Pozdrawiam. Cytuj
mela Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Witam ,tez piekłam to ciasto na niedziele jest bardzo dobre :sad: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.