Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekopałam forum ale nie znalazłam tego ciasta,więc podaję przepis który może komuś przypadnie do gustu. biszkopt:8 jajek 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych skł upiec biszkopt na blaszce standardowej przekroić na pół. masa jabłkowa:1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach przesmażyć na maśle,dodać suche galaretki i chwilę smażyć Przestudzić i wyłożyć na połowę biszkoptu. masa budyniowa:1\2 litra mleka 1\2 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka masło-200gr Z mleka,cukru,żóltek i mąki ugotować budyń masło utrzeć z przestudzonym budyniem wyłożyć na jabłka i przykryć biszkoptem polać polewą czekoladową Jest bardzo dobre,pięknie prezentuje się na stole ,pasuje na różne imprezy i święta.

post-4386-1191961800_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Proponuję do ciasta użyć mniej cukru,cieszę się bardzo że ciasto wam się podoba choć fotka nie jest rewelacyjna :P

Opublikowano

Andy, mam smaka na to ciastko, nie trzeba wiele piec, wiec chyba sie za niego zabiore. Z ostatniego pieczenia wyszły mi dwa zakalce, a biszkopt nawet mi wychodzi. Robiłam podobną masę z jabłkami,wiec nie bedzie też problemu, tylko masa...no właśnie. CZy na gotujące się mleko wlać wcześniej roztrzepane żółtka z maąką i cukrem? Chyba już tak kiedyś robiłam, tylko jak uniknąć zważenia sie masy. Raz chyba za długo miksowałam a raz zrobiły mi sie grudki z masła, wlałam troszke roztopionego masła. roztarło się, ale masa sie zważyła. Dziewczyny co radzicie?

Opublikowano

Kofik weź część zimnego mleka, dodaj żółtka, obydwie mąki i dokładnie zmiksuj. Następnie zagotuj resztę mleka z cukrem i cały czas mieszając wlewaj zmiksowaną masę do zagotowania. Odstaw do wystygnięcia. Ja do miękkiego masła dodaję stopniowo budyń i miksuję nie ucieram i masy nigdy nie mam zwarzonej. Pozdrawiam Przepraszam, musiałam poprawić i dokładniej opisać bo pisałam z przerwami i dlatego była ta nieścisłość.

Opublikowano
post-4645-1192275662_thumb.jpgpost-4645-1192275755_thumb.jpgpowiem tak rewelka rewelka i jeszcze raz rewelka ciasto jest w smaku boskie jestem pod wielkim wrażeniem brawo dla autorki . ja z braku kakao zrobiłam jasny biszkopt i dałam galaretke agrestową jest taki fajny kwaskowaty posmak który z słodkim kremem się b.dobrze smakuje.
Opublikowano

Justynko ale się cieszę,fajnie wygląda również z jasnym biszkoptem więc można i z takim piec-bardzo apetyczne Justynko. Biedroneczko wcale biszkopt nie będzie gigantem,jest mięciutki i puszysty. Kofik z masą zrób tak jak pisze Halinka ja robię tak samo pamiętaj by masa była ostudzona dopiero ją miksuj z masłem a masło wyjmij wcześniej z lodówki żeby złapało temp pokojową-powodzenia :P

Opublikowano

Andy ciasto bardzo smaczne, dziękuję za przepis i tak wygląda mój mój wypiek. Wczoraj upiekłam z Twojego przepisu biszkopt na blaszce o rozmiarach 35x23 i stwierdziłam że masy będzie za mało. Biszkopt wyszedł wysoki i pyszny, został zjedzony. Jabłka miałam przygotowane z tym że nie dodałam galaretki na moje szczęście. Dzisiaj upiekłam biszkopt z mojego przepisu w tortownicy o średnicy 26 cm. Dziękuję jeszcze raz i polecam innym do wypróbowania, moja ocena to 5 Pozdrawiam.

post-2336-1192393884_thumb.jpg

post-2336-1192393909_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.