Skocz do zawartości

Zbyt Ostre Danie


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przypadku sosów i zup, do których dodano zbyt dużo chili lub innego ostrego dodatku dobre skutki można osiągnąć dodając śmietanę lub np. mleczko kokosowe. A jakie wy macie spososby na zbyt ostre dania? A może uwielbiacie je do tego stopnia, że nie szukacie sposobów na zmniejszenie ostrości ale na jej zwiększenie?

Opublikowano

Ja tam uwielbiam ostre jedzenie... ale jeśli moim domownikom jest za ostro to dodaję ja Ty śmietanę lub mleko- do sosów lub zup. Jeśli np. mizeria wyjdzie mi za pikantna to dodaję pomidora- który wyciąga całą pikanterię i sól.

Opublikowano

za "pikantność" potraw odpowiedzialna jest kapsaicyna którą neutralizuje zawarta w produktach mlecznych kazeina, dlatego dobrym sposobem jest "ratowanie" potrawy poprzez dodanie mleka, jogurtu lub śmietany. Warto również dodać trochę kwasu cytrynowego (znajdziemy go np. w owocach cytrusowych) który pozwoli zredukować alkaloid zawarty w kapsaicynie.

Pikantność potraw możecie sobie sprawdzić posługując się skalą Scolville'a w której przedstawione są różnego rodzaju papryczki :P a samą skalę możecie sobie zobaczyć TUTAJ

Na sam koniec dodam że w wielu krajach gdzie podawane są ostre potrawy np. curry bardzo często dodatkiem do nich (do popicia) jest napój na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem np. melona lub mango i odrobiny kardamonu, można również dodać trochę banana do takiego napoju

...powinno pomóc...a jeśli nie to ostatecznym ratunkiem jest dodanie większej ilości uprzednio wykorzystanych składników (pomijamy oczywiście sprawcę naszych kłopotów) i potem mrozimy resztę na później

pozdrawiam

skala Scoville'a z wikipedii

Opublikowano

tutaj pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić, fakt, skrobia zawarta w ziemniakach może pomóc uratować potrawę ale taką która jest zbyt słona choć też nie do końca jest to prawda. W jaki sposób może pomóc nam uratować zbyt pikantną potrawę?

Opublikowano

Jedynym wyjściem by przekonać się, że mam rację jest wypróbowanie tego sposobu. Gdy się nie sprawdzi wtedu można wątpić w jego słuszność. Do zbyt ostrych sosów polecam takze dodanie startego żółtego sera lub sera mozzarela.

Opublikowano

właśnie o to chodzi że ten sposób nie działa, nie rzucam słów na wiatr gdybym tego nie próbował...to moze powiem inaczej, nie chodzi tutaj może o ziemniaki, równie dobrze można wrzucić inne warzywa a efekt będzie podobny

Opublikowano

Inne warzywa nie wchłaniaja ostrości, tylko pokrojony surowy ziemniak ma takie właściwości. Po kilku godzinach wyjmujemy jego kawałki i potrawa naprawdę nie jest już taka pikantna. Widocznie każdy ma inne doświadczenia...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.