Aura Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników. Otóż 18.04 mąż mój miał wycinany woreczek żółciowy metodą laparoskopową i teraz powinien zacząć odżywiać się w miarę normalnie.Mam pytanie: co taka osoba może jeść? Wiem, że pieczone i tłuste odpada. Czy jajecznica na parze może być? Prosiłabym o podpowiedź osoby, które stosowały taką dietę pooperacyjną, lub takie, które coś wiedzą na ten temat. Cytuj
uretan Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Aurko, widzisz skoro woreczka już brak, to można powolutku wracać do normalnej diety. Jeśli Pan Twój nie narzeka na cholesterol, to jajeczniczka może być na niedużej ilości masła. Chwilowo musi unikać cebulowatych (cebula, czosnek, szczypiorki wszelakie, pory), ale trzeba mu to będzie w niewielkich ilościach wprowadzać do diety, bo mam wrażenie, że mylisz dietę z czynnym i bolesnym woreczkiem z dietą rekonwalescencyjną. Na początek oczywiście gotowane mięso i ryby. Przypraw ostrych zero, ale za to aromatyczne jak najbardziej można. Zakup parę małych doniczek ze świeżymi ziołami (bazylia, oregano, lubczyk - są w supermarketach). One umilą Twojemu Mężczyźnie gotowane mięska, blade kluseczki i ryż oraz ziemniaczki (na razie bez skwarek). Ponadto koperek. Przez miesiąc niestety bez zmian. Potem (jak wyżej wspomniałem) możesz a nawet powinnaś powoli wprowadzać czynniki zakazane. Jeśli chcesz więcej szczegółów napisz do mnie maila ;-) uretan@wp.pl Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.