Nikita79 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Ostatnio byłam w restauracji meksykańskiej i jadłam wyśmienitą pastę z avokado, była to jednolita jasnozielona masa. Ciekawi mnie jak coś takiego zrobić . Avokado, pora ,sól ,pieprz ? Nie mam pojęcia wiec jak wiecie to piszcie. Cytuj
NaniWahine Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Nikita, ta pasta nazywa sie guacamole i juz podaje Ci przepis, ktory ja uzywam: 2 avocado 1 mala cebula, drobno posiekana 1 zabek czosnku, zgnieciony 1 dojzaly pomidor, pokrojony w kostke sok z 1 limonki sol i pieprz do smaku (najlepiej pieprz cayenne ) (ja dodaje tez szczypte cummin, nie mam pojecia jak ta przyprawa nazywa sie po polsku i nie moge znalesc tlumaczenia) - Wybierz miasz z avocado i zgniec widelcem w misce. Dodaj cebule, czosnek, pomidor, sok z limonki i przyprawy. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodowki na pol godziny. Gotowe :sad: Jesli chcesz zielona mase, to omin pomidor i dodaj 2 lyzki oleju (najlepiej z oliwek). Cytuj
basga Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Albo wszystko zmiksuj i będzie bardziej jednolita konsystencja :sad: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 ja z kolei znam przepis na pastę avocado do kanapek na słodko. daję 1 banan 1 avocado 1 ziemniak ugotowany 2 łyżki twarożku wszystko miksuję na gładką masę - mozna dodać łyzeczkę cukru (niekoniecznie - wedle smaku) Bardzo zdrowe i pozywne zwłaszcza dla małych dzieci - ponieważ avocado - to jedyny owoc zawierajacy zdrowe tłuszcze owocowe - świetnie przyswajalne. Moje dzieci sa uczulone na wiele rzeczy ale taka mikstura świetnie im robi. Ponadto z avocado bardzo dobry jest koktail z następujących składników 1 avocado 2 banany 3 kefiry duże 2 łyżki cukru (do smaku - niektórzy lubią wiecej) Wszystkie składniki zmiksować - naprawdę pyszny i zdrowy koktail. Zawiera duzo potasu i innych witamin. Dobry zwłaszcza w ziemie, kiedy trudno o owoce i naturalne witaminy. Spróbujcie, polecam. Nieodzowny w zywieniu małych dzieci i wskazany osobom starszym. PS Koleżanka robiła taki koktail z dodatkiem alkoholu - piłam go u niej - dobre było Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Tutaj i tutaj też są przepisy :sad: Cytuj
Nikita79 Opublikowano 20 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 :grin: Kochani bardzo dziękuje za przepisy,jak tylko nadarzy sie okazja będę je realizować! :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi