Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wynalazłam niedawno ten przepis w gazecie. Był polecany przez kogos sławnego. A najważniejsze: w jego składzie jest kapusta (co dla mnie jest wystaczającym powodem do wypróbowania) 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 kg kiełbasy 1/4 kg wędzonego boczku 1/4 kg grzybów 1/2 szk. gorącego mleka 1/2 kapusty 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Kapustę parzymy w osolonej wodzie, zdejmujemy kilka liści i odkładamy; resztę szatkujemy, dusimy w wodzie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażone grzyby. Na oleju smażymy pokrojoną cebulę, czosnek (ja daję w łupinkach, bo podobno zachowuje wię ej aromatu), kiełbasę i boczek. Ziemniaki ścieramy, dodajemy jajko, mąkę i gorące mleko, masę mieszamy. Mieszamy wszystko razem. Do formy przekładamy część masy, przykrywamy sparzonymi liśćmi kapusty i nakładamy drugą porcję masy. Pieczemy w temp. 200st.C ok. 2,5 godz. Podawałam z sosem pomidorowym, ale pewnie z grzybowym też by było oki.

Opublikowano

Justhi mam pytanka czy cala kapuste pazymy w wodzie i mniej wiecej jaki czas?Czy ziemniaki scieramy na drobnych oczkach tak jak na placki ziemniaczne?No i jeszcze chodzi mi o grzyby czy to maja byc pieczarki? dlatego o to pytam bo mam ochote niebawem sprobowac zrobic yen kugel. :P .A i czy to w naczyniu zaroodpornym piec?Prosze o szczegolowa odpowiedz.Pozdrawiam.

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Kapustę parzyłam, jak na gołąbki, czyli tak długo, że mogłam bez problemu ściągnąć liście. Ziemniaki ścierałam jak na placki ziemniaczane, bo w przepisie nie było to podane. Ja nie miałam pieczarek, tylko grzyby z lasu, ale na pewno mogą być też pieczarki. Wszystko zapiekałam w brytfannie pod przykryciem. Wierzch pięknie się zrumienił :P

Opublikowano

U nas to się nazywa kugiel lub rejbak

Troszkę inny przepis :

4 – 5 kg ziemniaków startych na dużych oczkach

2 – 3 łyżki mąki

5 – 7 cebul większych pokropionych w księżyce i usmażonej

do tego dodatki wedle uznania lub wszystko to co jest w lodówce

4 jajka

kiełbaski ( obsmażyć )

boczku

Wszystko wymieszać i piec w dobrze nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia około 1,5 godz. + - ja jeszcze po upieczeniu obsmażam na chrupiącą

A można dać pieczarek obsmażonych i zasypać serem

Lub poukładać żeberka Oczywiście posolić , pieprzyć i ja daje majeranek - to na ostro!!!

post-6127-1192627733_thumb.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja jestem z Warmii i pierwszy raz słyszę o tej potrawie...

Może usprawiedliwieniem niech będzie fakt, że jestem z pierwszego pokolenia urodzonego właśnie tu, i dlatego obce są mi tradycje i obyczaje mojej ziemi... Wstyd...

A co do przepisu: po odjęciu z kapusty kilku listków, Justhi napisała:

resztę szatkujemy, dusimy w wodzie

Rozumiem, że zalewamy poszatkowaną kapustę tylko trochę, tak by zmiękła, a nie tak by zalać ją jak na zupę? Czy coś nie tak myślę?

I jeszcze jedno- liście kapusty mają być tylko pomiędzy jedną a druga warstwą? A może dać je na dno formy? I czy one są w ogóle niezbędne? :wink:

Muszę koniecznie zrobić coś takiego! Czas poznać swoją historię, a tak jest najpyszniej! :|

Opublikowano

Klamerko, dobrze zrozumiałaś, jeśli chodzi o duszenie tej kapusty-tylko tyle wody, żeby zmiekła. Niczym nie wykładałam brytfanny i było oki, a liście włożyłam między 2 warstwy masy. Upewnij się, czy to rzeczywiście warmińskie tradycyjne danie, bo jeszcze okaże się, że to tylko nazwa, jak w przypadku "kawy po holendersku", o której nic nie wie, mieszkająca w Holandii, Jolanta.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.