ina12 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 1 kg ugotowantch ziemniaków 2 jajka 25 dag mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki tartej bułki 15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy zwyczajnej 3 łyżki startego sera żółtego Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać jajka, wymieszać, a następnie wsypać makę, wymieszać, rękami zlepić ciasto. Ciasta nie wyrabiać. Uformować wałki o średnicy 4 cm, podzielić na 4 cm kawałki. Z każdej porcyjki ciasta uformować kulkę. Każdą lekko spłaszczyć i wycisnąć w niej z jednej strony dość głęboki dołek. Uformowane kopytka od razu ugotować, odcedzić. Półmisek do zapiekania może być blacha wysmarować olejem, posypać dośc grubo tartą bułką. Ułożyć kopytka dołkami do góry. Boczek lub kiełbasę pokrajać w kostkę, podsmażyć. Rozłożyć do dołków w kopytkach, posypać serem startym na tarce ze średniej wielkości otworami. Wstawić do zapieczenia do gorącego piekarnika. Wyjąć gdy ser na kopytkach zaczyna się rumienić. Podawać gorące z dodatkiem surówki. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Halinko nie rozumiem zlepić ciasto a nie wyrabiać jak to ma wygladać? Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Edytko jak wszystko się wymiesza to wtedy się zlepia czyli łączy się wszystkie składniki rękami żeby były dobrze połączone ( wyrobione) ze sobą w jedną całość. Cytuj
AnnaK Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Zawsze robiłam kopytka z sosem,a ten przepis bardzo mnie zaciekawił i mam na jutro obiad. Dzieki. :?: Cytuj
Gość jagoooodka Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Fajny przepis ale z tego co widzę to są raczej kluski śląski zapiekane z serem. Kopytka co prawda robi się z podobnego ciasta ale zupełnie inaczej formuje (właśnie w kształt kopytek). Duże kluski z dziurką z ugotowanych ziemniaków to właśnie kluski śląskie :razz: Jednakże dzięki za przepis, bo właśnie kluch śląskich zapiekanych szukałam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi