minia51 Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Zerwałam dziś resztę winogronu jasnego. Jest tego 3 - 4kg. Co mogę z niego zrobić oprócz wina? Na wino mam ciemny winogron. Czy robiąc coś z niego muszę wydłubywać pestki? Może można go zamrozić? Cytuj
niuniaczek Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Miniu, ja przepuściłąm przez sokownik i mam pyszny sok winogronowy - słodki i dobry - fajny kolorek, polecam, na zimę jak znalazł - dużo wit C Cytuj
Kasiulek Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Miniu tu masz przepisy co można zrobić z winogron :sad: WINOGRONKO1 WINOGRONKO2 WINOGRONKO3 WINOGRONKO4 Cytuj
figiel Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 A propo winogron ,czy ktoś wie jakie są w smaku owoce odmiany :Bianka i Agat Doński ? Cytuj
minia51 Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Dziś zrobię sok. Kasiulku dzięki za odp. i za pokazanie nowych, fajnych stronek Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Ja zrobiłam już wcześniej sok z winogron i przepis otrzymałam od Iwonki 30 z którego jestem bardzo zadowolona. Cytuj
Darek rz Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 A propo winogron ,czy ktoś wie jakie są w smaku owoce odmiany :Bianka i Agat Doński ? Ja wiem :P Najlepiej jak dam Ci porownanie do sklepowych. Poszukaj (w sezonie - teraz to trochę za poźno, no może w końcu marca pojawią się winogrona z pólkuli południowej - Chile, Argentyna) winogron jasnych z napisem na skrzynce: "varieta: VICTORIA" - smak bedzie podobny do smaku Bianki. Bianka ma smak neutralny, ale dość wyraźny. Nadaje się jako deserówka (choć owoce średniej wielkosci - najwyżej 60% wielkości VICTORII) ale zdecydowanie lepsza jest do wyrobu wina białego. Jest odmianą srednio wczesną a to znaczy , że nie nalezy jej zrywać przed połową września - szczególnie na wino. Agat Doński to typowa deserówka, dość duże owoce, smak prosty, miąższ chrupki. Smak bez wyrazu, szczegolnie na lekkich glebach. Poszukaj w sklepie odmiany Red Globe - jasniejsze owoce, mniej dojrzałe (takie jasno rózowe ze śladami jeszcze zieleni) bedą miały smak bardzo zblizony do Agata D. Ogólnie rzecz biorac Agat Doński to kiepska odmiana - poza wygladem owocow nie ma nic do zaoferowania. Pozdrawiam, Darek Cytuj
figiel Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Dziękuję bardzo za informację. Wprawdzie te odmiany mam już posadzone u siebie ,ale jest jeszcze miejsce na 2 sztuki ,to postaram sie wybrać jakieś lepsze .A może Ty mi podpowiesz jakie odmiany nadają sie do amatorskiej uprawy. Bo ja nie znam sie wogóle. A jak pytam w sklepie ,to oczywiście sprzedawca zachwala te ,które ma .A co do smaku ,to tak ,jak radzisz rozejrzę się w sklepie. Tylko musze zapisać ,jak szukać ,bo nie zapamiętam :P . Dziękuję raz jeszcze -pozdrawiam Dorota. Cytuj
Darek rz Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Jesteś Doroto z Krajny w Kujawsko-Pomorskim? Jesli tak to masz dość krótki okres wegetacyjny, choć zimy raczej lżejsze niz ja (Białystok). Do uprawy amatorskiej mogę polecić deserowe i uniwersalne: Bianka, ktorą już masz - bez okrywania na zimę może czasami przemarzać - wytrzymuje do - 24, - 25 st.C (oczywiscie krzew starszy niz 3 lata, młodsze zawsze trzeba okrywać na zimę). Dobra, bo smaczna i nie choruje. V-68021 - różowe dosć duże owoce, smaczne i dorosły krzew wytrzymuje -28 st.C bez strat w plonowaniu. Z odmian deserowych, granatowych smakowo niezła jest Kodrianka - niestety dośc delikatna, wymaga okrycia na zimę. Nieco mniej wrazliwy i wcześniejszy jest Nero - o mniejszych, ciemnych owocach. Na wino i soki Marechal Foch - granatowe, ale bardzo male owoce (wielkosci 1 gr monety) dojrzewajace pod koniec wrzesnia (ma wtedy duzo cukru i ciemny sok), wytrzymałośc na mroz -28 do -30 st.C., dporny na choroby. Pozdrowienia z Białegostoku, Darek Cytuj
figiel Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 :P Jestem z tych stron. Dobrze ,że trafiłam na experta. Będę szukać tych odmian wiosną . Dziękuję za wskazówki :P Cytuj
jotka Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Z winogron najlepsze jest jednak winko, sama zrobiłam jesienią z winogron czerwonych, przepyszne mi wyszło - i kolor i smak-rewelacja :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 O :grin: , na pewno winko jest super ,ale moje winogrona dopiero posadzone .......przyjdzie mi jeszcze sporo poczekać :P . Cytuj
Darek rz Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Sadząc winorosl trzeba pamietać o paru sprawach - po pierwsze - nie przesadzać z podlewaniem - podlewa sie jedynie młode sadzonki, zaś stare krzewy wyłącznie w przypadku ewidentnej suszy. W pierwszym roku po posadzeniu nie wolno dopuścić do owocowania - jesli pojawią się kwiatostany - uszczknąć je zanim zakwitną. Inaczej krzew wyrosnie rachitycznie - słabo sie ukorzeni i w efekcie slaba może byc jego kondycja juz na wiele lat. Pierwsze owoce (najwyżej po 1 gronie i to wyłącznie na najmocniejszych latoroślach) można pozwolić krzewowi co najmniej drugi rok rosnącemu na swoim stałym miejscu. Pierwsze dośc obfite owocowanie mozna miec na 3 letnim krzewie a pełne na 4 letnim. Winogrona bezpestkowe (Interlaken, Himrod, Einset Seedless) owocują później - zaczynają nie wcześniej niz w 4 roku a często dopiero w 5-6. Aby mieć dobre wino z winogron przerobowych trzeba obnizyć plenność do 3-4 kg z krzewu - w przypadku odmian deserowych wydajnośc może być większa - jednak nie więcej niz 5 kg z krzewu. Wina robione z odmian typowo deserowych są kiepskiej jakosci (smak rozwodniony, bez wyraźnego aromatu). Wina z odmian będących krzyżówkami vitis labrusca (np. concord, ontario, fredonia, isabela) są pijalne jedynie jako słodkie-połsłodkie a i to nie każdemu przypadają do gustu. Najlepszą z tych odmian jest chyba Swenson Red - nadaje się na altany, może być użytkowana jako deser a i wino (słodkie lub półsłodkie) nienajgorsze wyjdzie. Doroto - dopiero posadzone - tzn jesienią? Czy też teraz sadziłaś? Czy przyciełaś jakoś te sadzonki? Pozdrawiam, Darek Cytuj
figiel Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Dziekuję za dodatkowe rady :-) . Przyznam ,że nie orientuję sie za dobrze w tym temacie .Mieliśmy bardzo stary krzew winogrona ,które miały małe ,granatowe owoce i były dość kwaśne i cierpkie w smaku ,a dojrzewały zawsze w porze pierwszych przymrozków. Na to miejsce posadziłam 2 krzewy w.w winogron .Były sadzone jesienią .Sadzonki niezbyt duże ,około 30cm. ,miały tylko jeden pęd ,nie przycinałam ich/a powinnam ?/ . Na wiosnę posadzę jeszcze dwie sztuki .Teraz bedę już kupowała ..ze ściągą :cry: . Dziękuję za ciekawe informacje -pozdrawiam -Dorota. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.