Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zerwałam dziś resztę winogronu jasnego. Jest tego 3 - 4kg. Co mogę z niego zrobić oprócz wina? Na wino mam ciemny winogron. Czy robiąc coś z niego muszę wydłubywać pestki? Może można go zamrozić?

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A propo winogron ,czy ktoś wie jakie są w smaku owoce odmiany :Bianka i Agat Doński ?

Ja wiem :P

Najlepiej jak dam Ci porownanie do sklepowych.

Poszukaj (w sezonie - teraz to trochę za poźno, no może w końcu marca pojawią się winogrona z pólkuli południowej - Chile, Argentyna) winogron jasnych z napisem na skrzynce: "varieta: VICTORIA" - smak bedzie podobny do smaku Bianki. Bianka ma smak neutralny, ale dość wyraźny. Nadaje się jako deserówka (choć owoce średniej wielkosci - najwyżej 60% wielkości VICTORII) ale zdecydowanie lepsza jest do wyrobu wina białego. Jest odmianą srednio wczesną a to znaczy , że nie nalezy jej zrywać przed połową września - szczególnie na wino. Agat Doński to typowa deserówka, dość duże owoce, smak prosty, miąższ chrupki. Smak bez wyrazu, szczegolnie na lekkich glebach. Poszukaj w sklepie odmiany Red Globe - jasniejsze owoce, mniej dojrzałe (takie jasno rózowe ze śladami jeszcze zieleni) bedą miały smak bardzo zblizony do Agata D.

Ogólnie rzecz biorac Agat Doński to kiepska odmiana - poza wygladem owocow nie ma nic do zaoferowania.

Pozdrawiam,

Darek

Opublikowano

Dziękuję bardzo za informację. Wprawdzie te odmiany mam już posadzone u siebie ,ale jest jeszcze miejsce na 2 sztuki ,to postaram sie wybrać jakieś lepsze .A może Ty mi podpowiesz jakie odmiany nadają sie do amatorskiej uprawy. Bo ja nie znam sie wogóle. A jak pytam w sklepie ,to oczywiście sprzedawca zachwala te ,które ma .A co do smaku ,to tak ,jak radzisz rozejrzę się w sklepie. Tylko musze zapisać ,jak szukać ,bo nie zapamiętam :P . Dziękuję raz jeszcze -pozdrawiam Dorota.

Opublikowano

Jesteś Doroto z Krajny w Kujawsko-Pomorskim? Jesli tak to masz dość krótki okres wegetacyjny, choć zimy raczej lżejsze niz ja (Białystok). Do uprawy amatorskiej mogę polecić deserowe i uniwersalne: Bianka, ktorą już masz - bez okrywania na zimę może czasami przemarzać - wytrzymuje do - 24, - 25 st.C (oczywiscie krzew starszy niz 3 lata, młodsze zawsze trzeba okrywać na zimę). Dobra, bo smaczna i nie choruje. V-68021 - różowe dosć duże owoce, smaczne i dorosły krzew wytrzymuje -28 st.C bez strat w plonowaniu. Z odmian deserowych, granatowych smakowo niezła jest Kodrianka - niestety dośc delikatna, wymaga okrycia na zimę. Nieco mniej wrazliwy i wcześniejszy jest Nero - o mniejszych, ciemnych owocach. Na wino i soki Marechal Foch - granatowe, ale bardzo male owoce (wielkosci 1 gr monety) dojrzewajace pod koniec wrzesnia (ma wtedy duzo cukru i ciemny sok), wytrzymałośc na mroz -28 do -30 st.C., dporny na choroby.

Pozdrowienia z Białegostoku,

Darek

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sadząc winorosl trzeba pamietać o paru sprawach - po pierwsze - nie przesadzać z podlewaniem - podlewa sie jedynie młode sadzonki, zaś stare krzewy wyłącznie w przypadku ewidentnej suszy. W pierwszym roku po posadzeniu nie wolno dopuścić do owocowania - jesli pojawią się kwiatostany - uszczknąć je zanim zakwitną. Inaczej krzew wyrosnie rachitycznie - słabo sie ukorzeni i w efekcie slaba może byc jego kondycja juz na wiele lat. Pierwsze owoce (najwyżej po 1 gronie i to wyłącznie na najmocniejszych latoroślach) można pozwolić krzewowi co najmniej drugi rok rosnącemu na swoim stałym miejscu. Pierwsze dośc obfite owocowanie mozna miec na 3 letnim krzewie a pełne na 4 letnim. Winogrona bezpestkowe (Interlaken, Himrod, Einset Seedless) owocują później - zaczynają nie wcześniej niz w 4 roku a często dopiero w 5-6. Aby mieć dobre wino z winogron przerobowych trzeba obnizyć plenność do 3-4 kg z krzewu - w przypadku odmian deserowych wydajnośc może być większa - jednak nie więcej niz 5 kg z krzewu. Wina robione z odmian typowo deserowych są kiepskiej jakosci (smak rozwodniony, bez wyraźnego aromatu). Wina z odmian będących krzyżówkami vitis labrusca (np. concord, ontario, fredonia, isabela) są pijalne jedynie jako słodkie-połsłodkie a i to nie każdemu przypadają do gustu. Najlepszą z tych odmian jest chyba Swenson Red - nadaje się na altany, może być użytkowana jako deser a i wino (słodkie lub półsłodkie) nienajgorsze wyjdzie. Doroto - dopiero posadzone - tzn jesienią? Czy też teraz sadziłaś? Czy przyciełaś jakoś te sadzonki? Pozdrawiam, Darek

Opublikowano

Dziekuję za dodatkowe rady :-) . Przyznam ,że nie orientuję sie za dobrze w tym temacie .Mieliśmy bardzo stary krzew winogrona ,które miały małe ,granatowe owoce i były dość kwaśne i cierpkie w smaku ,a dojrzewały zawsze w porze pierwszych przymrozków. Na to miejsce posadziłam 2 krzewy w.w winogron .Były sadzone jesienią .Sadzonki niezbyt duże ,około 30cm. ,miały tylko jeden pęd ,nie przycinałam ich/a powinnam ?/ . Na wiosnę posadzę jeszcze dwie sztuki .Teraz bedę już kupowała ..ze ściągą :cry: . Dziękuję za ciekawe informacje -pozdrawiam -Dorota.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.