AnnaK Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Delikatna w smaku rolada.Można dodawać do niej dowolne owoce lub kawałeczki czekolady. Ciasto: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki (skromne) oleju Białka ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukry.Następnie dodawać na zmianę:rozkłócone żółtka i mąkę delikatnie mieszając.Ciasto wylać na blachę posmarowaną margaryną,równo rozprowadzić i wstawić do pieca nagrzanego do 180st i piec 15-20 min na złoty kolor.Ciepłe ciasto przenieść na ściereczkę wysypaną jedną łyżką cukru,zrolować wraz ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. Nadzienie: 1 puszka brzoskwiń 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach mleka lub wody,a nastepnie rozpuścić na parze.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem bardzo ciepłą żelatynę.Ubitą śmietanę wstawić na 30 min. do lodówki.Ciasto rozwinąć,rozsmarować na nim bitą śmietanę i ułożyć brzoskwinie.Zwinąć ponownie w rulon i schłodzić w lodówce.Dowolnie przybrać lub posypać tylko pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.