Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Mniam... U mnie tez na prazoki mowi sie porka. Najlepiej smakuje odsmazana w odrobinie smalcu ze skwarkami. Ja i siostry trzymalysmy garnek jak mialysmy po kilka latek 🙂

Opublikowano

Ja nigdy tego nie jadłam i nawet nie słyszałam 🙂 ale dziś odrobię tę zaległość w moim życiorysie i zaraz się zabiorę za gotowanie. Mam jednak pytanie czy do tego podaje się mięsko, jajko , a może już nic ?

Opublikowano

Przepraszam Pyzo że dopiero odpisuję , ale pracuję ostatnio do późna i dopiero teraz mam chwilkę żeby usiąść i zobaczyć jakie smakołyki dziś królują na forum :P Podać możesz praktycznie z każdym mięskiem , al mojej rodzince najbardziej pasują żeberka , albo mięsko gulaszowe, ale nie na prażokach a obok :)

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

chyba zrobiłam coś nie tak....klucha z mąki była w środku surowa :P , może tę mąkę trzeba było zamieszać, ja tylko wysypałam ją na wierzch ziemniaków :P :cry: dobrze chociaż, że ziemniaki dało się "odratować" napweno spróbuję jeszcze raz tylko powiedzcie jaki błąd zrobiłam :-)

Opublikowano

Jak masz prawie ugotowane ziemniaki wsypujesz mąkę gotujesz dalej do miękkości ziemniaków , pod przykryciem tak żeby mąka się zapażyła. Później odlewasz wodę i ugniatasz mieszając ziemniaki z mąką pałką na jednolitą masę :-)

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No proszę takie proste danie, a jakie popularne 🙂 Ja co prawda nie robię tego przysmaku,ale znam je z dzieciństwa. U mnie w domu mówiło się na nie lamieszka. Dziwna nazwa,ale tak nazywała je moja babcia i mama. Stare dzieje. Ale pamiętam, że smakowała zarówno na świeżo, z przysmażoną cebulką i skwareczkami, jak i potem (nawet na drugi dzień). Mama robiła z niej takie kotleciki, obtaczała w bułce tartej i smażyła,potem polewała śmietaną. Pycha! Może najwyższa pora zabrać sie do roboty i przypomnieć sobie ten smak? Chyba jutro się skuszę i przygotuję lamieszkę, porkę, prażonkę..... po prostu danie noszące jak się okazuje wiele nazw :P

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie robiono to trochę w innej wersji. Etap do momentu ugotowania i utłuczenia wygląda tak samo. Następnie u mnie formowano kotlety i smażono po obu stronach tak jak kotlety mielone. Też jest naprawde super. Można to jeść jak to lubi z sosem, u mnie jedliśmy po prostu z cukrem. Co rejon to inaczej. Ja jeszcze jadałam z sosem tofii. Karmelizowałam cukier na patelce, następnie dodawałam śmietanę 30%. Jest poprostu super. Polecam spóbować. To jest wersja na słodko ale można z jakimś gulaszem z poprzedniego dnia.

  • 8 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja poznałam prażoki, gdy poznałam mojego męża. To była taka transakcja wiązana, uwielbia je. Teściowa nauczyła mnie je robić, tyle że w jej przepisie są jeszcze jajka. Wbija się je do ugotowanych już i odcedzonych ziemniaczków i tłucze tak jak w przepisie Katarzyny. Najczęściej jemy je z mięskiem pieczonym, sosem i surówkami albo same z maślanką.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.