AnnaK Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Przepis jest długi,ale ciasto robi się szybko,zawsze udaje się i można je podać zarówno do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół. Ciasto I : 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła lub Kasi Zagnieść,podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika. Ciasto II : 1 szklanka mąki 1 żółtko 5 łyżek kwaśnej śmietany Zagnieść elastyczne ciasto,podzielić na dwie części.Każdą z części ciasta II rozwałkować na cienki placek, na niego pokruszyć ciasto I, lekko przygnieść, zwinąć w rulon, a później w ślimaka i rozwałkować każdą część odzielnie.Położyć na blasze wysypanej mąką,nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.10min w temp.200st na złoty kolor. Krem: 2 jajka i 2 żółtka zmiksować z 10 łyżeczkami cukru pudru, 1 cukrem waniliowym i 8 łyżeczkami maki pszennej. Zagotować 0,5 l mleka, wlać na nie krem i ugotować. Ciepły krem wyłożyc na pierwszy placek. Po wystygnięciu kremu położyć na niego bitą śmietanę. 1i3/4 łyżki żelatyny rozpuścić w małaej ilości mleka. 0,5 l śmietany kremówki ubić z jednym cukrem waniliowym, 1/4 szklanką cukru pudru i 1 Śnieżką. Pod koniec ubijania wlać dobrze ciepłą żelatynę. Na wierzch położyć drugi placek,lekko przycisnąć,posypać cukrem pudrem. Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Zapowiadają się bardzo dobre te kremówki muszę je spróbować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.