Lusia Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Deser czekoladowy z biszkoptem 4 PORCJE 1 torebka budyniu czekoladowego 400 ml mleka, 2 łyżki cukru 1 łyżka likieru migdałowego, winiaku lub soku pomarańczowego 6 biszkoptów, 1 łyżka masła ok. 10 dag czereśni 2 białka Budyń wymieszać ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Mieszając, powoli wlewać budyń, zagotować i gotować około 2 min na małym ogniu. Następnie dodać likier i pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. W czasie, gdy budyń stygnie pokruszyć biszkopty, stopić masło na patelni i mieszając, za-smażyć na nim biszkopty na małym ogniu. Czereśnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wg uznania z owoców usunąć szypułki i pestki.( mogą być tez wiśnie) Białko ubić na sztywno. Połowę piany dodać energicznie do budyniu, po czym dodać resztę i lekko rozprowadzić w kremie ubijaczką do piany. Krem nałożyć do kieliszków deserowych warstwami na zmianę z biszkoptem. Deser przybrać czereśniami. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Lusia ale apetyczne zdjęcie aż by się chciało je zjeść :sad: Cytuj
slawera Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 No ładne, ciekawe kto to zdjęcie zrobił...dobra już zwróciłem uwagę wcześniej. Ja to bym zrobił w większym naczyniu bo jestem łasuch. Mam pytanko, to białko jest surowe, ciekawe czy można zastąpić go bitą śmietaną (nie lubie surowych jajek..). Może namówie moją żonkę, ale raczej na wersję z bitą śmietaną. Jak się uda ją przekonać i nie wyjdzie z tego GLUT to zrobie fotki. :grin: ...ale to za kilka dni niestety :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.