Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sernik ten piekly siostry zakonne dla Papieza Jana Pawla II (przepis pochodzi z ksiazki o Papiezu). Wyprobowany i sprawdzony, pieklam go wiele razy :grin: Skladniki: Kruche ciasto 3 szklanki maki 25 dkg masla 1/2 szklanki cukru pudru 4 zoltka 1 lyzeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera bialego tlustego , mielonego 25 dkg masla 1 szklanka cukru pudru 2 bialka 8 zoltek 1,5 torebki budyniu waniliowego skorka otarta z 1 pomaranczy Skladniki na kruche ciasto zagniesc i wlozyc na 1/2 godz. do lodowki. Mase serowa utrzec mikserem i na koncu dodac 2 bialka (ubite na sztywna piane) oraz otarta skorke z 1 pomaranczy. 3/4 kruchego ciasta wylepic na tortownice (26 cm srednicy) i upiec na jasnozloty kolor.Ostudzic. Mase serowa wlac na podpieczony kruchy spod tortownicy .Na grubej tarce utrzec reszte ciasta i posypac mase. Piec w temperaturze 170 stopni. Gotowe posypac cukrem pudrem. Polecam jest wysmienity :grin:

Opublikowano

Twój sernik kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Kilka lat temu dopiero udało mi się zdobyć przepis na niego (piekła go dla nas sąsiadka). Oto on: Ciasto: 3 jajka 1 szk. mąki pszennej ½ szk. mąki ziemniaczanej ½ szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki margaryny Masa serowa: 1 ½ kg sera 1 ½ szk. cukru 10 jajek olejek pomarańczowy 1 budyń śmietankowy 3 – 4 ugotowane kartofle (lub 1 budyń śmietankowy) 1 masło 1 łyżeczka proszku do pieczenia Utrzeć ciasto. Wyłożyć na blachę. Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera i ziemniaków. Dobrze utrzeć z masłem i proszkiem budyniowym. Na końcu dodać ubite białka i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Wyłożyć na ciasto. Piec ok. 1godz. Masa serowa musi być zrobiona tuż przed wyłożeniem na ciasto. Jak widać, podobny. Jeśli Twój, Justynko, jest taki sam w smaku, to nie dziwię się, że wszyscy się nim zajadają.

  • 1 rok później...
Opublikowano

Zrobiłam bardzo podobny sernik jak ten w przepisie i tu muszę podziękować Eli ,która podpowiedziała mi jaki kupuje ser-twarogowy śmietankowy w kostkach którego nie trzeba już mielić za radą Eli rozgniotłam go pałką i to jest ser jakiego szukałam sernik wyśmienity bez grudek nikt nie mógł uwierzyć że nie mieliłam sera.Elu bardzo Ci dziękuję. :D

post-4386-1241198297_thumb.jpg

Opublikowano

sernik wyglada smakowicie;-) andy8 gratuluje wypieku. ja nigdy nie miele sera tez zawsze kupuje taki sernikowy w kostce lub taki juz zmielony w plastkikowych pudelkach. ja narazie nie moge takiego sernika(dietka),ale jak juz bede mogla to sobie taki zrobie hihi;-)

Opublikowano

Andy8 Twój serniczek pięknie się prezentuje. Ja również zgadzam się co do sera - najlepszy do sernika jest twaróg śmietankowy, nie trzeba go mielić i ma delikatny smak. Ale mam smaka na sernik :D A u nas dzisiaj ciasto innego rodzaju, z kremem. Pozdrowienia.

Opublikowano

Asieńko mnie też przydałaby się dieta marnie mi to jednak idzie-dziękuję i Kaliope za miłe słowa-pozdrawiam Was majowo :D

  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam, Bysmeya upiekłam sernik papieski z Twojego przepisu, wyszedł bardzo dobry, wszystkim bardzo smakował - polecam go na tegoroczne Święta :grin:

post-8-003708400 1303198731_thumb.jpg post-8-027687300 1303198769_thumb.jpg post-8-035836900 1303198799_thumb.jpg

Bardzo dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :oops:

Justhi przepis na Twój sernik mam już w swoich notatkach i mam w planach go upiec, gorąco pozdrawiam :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.