Bysmeya Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Sernik ten piekly siostry zakonne dla Papieza Jana Pawla II (przepis pochodzi z ksiazki o Papiezu). Wyprobowany i sprawdzony, pieklam go wiele razy :grin: Skladniki: Kruche ciasto 3 szklanki maki 25 dkg masla 1/2 szklanki cukru pudru 4 zoltka 1 lyzeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera bialego tlustego , mielonego 25 dkg masla 1 szklanka cukru pudru 2 bialka 8 zoltek 1,5 torebki budyniu waniliowego skorka otarta z 1 pomaranczy Skladniki na kruche ciasto zagniesc i wlozyc na 1/2 godz. do lodowki. Mase serowa utrzec mikserem i na koncu dodac 2 bialka (ubite na sztywna piane) oraz otarta skorke z 1 pomaranczy. 3/4 kruchego ciasta wylepic na tortownice (26 cm srednicy) i upiec na jasnozloty kolor.Ostudzic. Mase serowa wlac na podpieczony kruchy spod tortownicy .Na grubej tarce utrzec reszte ciasta i posypac mase. Piec w temperaturze 170 stopni. Gotowe posypac cukrem pudrem. Polecam jest wysmienity :grin: Cytuj
adamus Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Jeszcze dziś spróbuje go upiec :?: dzięki pozdawiam Cytuj
Bysmeya Opublikowano 27 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Swietnie, na pewno bedzie Tobie smakowal. Jak zrobisz pochwal sie jak Ci wyszedl. Pozdrawiam :?: Cytuj
ela52 Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Sernik bardzo dobry, moim domownikom bardzo smakuje. Cytuj
Bysmeya Opublikowano 27 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Elu ciesze sie ze , serniczek smakuje Twojej Rodzince :?: Cytuj
justhi Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Twój sernik kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Kilka lat temu dopiero udało mi się zdobyć przepis na niego (piekła go dla nas sąsiadka). Oto on: Ciasto: 3 jajka 1 szk. mąki pszennej ½ szk. mąki ziemniaczanej ½ szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki margaryny Masa serowa: 1 ½ kg sera 1 ½ szk. cukru 10 jajek olejek pomarańczowy 1 budyń śmietankowy 3 – 4 ugotowane kartofle (lub 1 budyń śmietankowy) 1 masło 1 łyżeczka proszku do pieczenia Utrzeć ciasto. Wyłożyć na blachę. Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera i ziemniaków. Dobrze utrzeć z masłem i proszkiem budyniowym. Na końcu dodać ubite białka i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Wyłożyć na ciasto. Piec ok. 1godz. Masa serowa musi być zrobiona tuż przed wyłożeniem na ciasto. Jak widać, podobny. Jeśli Twój, Justynko, jest taki sam w smaku, to nie dziwię się, że wszyscy się nim zajadają. Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Zrobiłam bardzo podobny sernik jak ten w przepisie i tu muszę podziękować Eli ,która podpowiedziała mi jaki kupuje ser-twarogowy śmietankowy w kostkach którego nie trzeba już mielić za radą Eli rozgniotłam go pałką i to jest ser jakiego szukałam sernik wyśmienity bez grudek nikt nie mógł uwierzyć że nie mieliłam sera.Elu bardzo Ci dziękuję. :D Cytuj
asienka19873 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 sernik wyglada smakowicie;-) andy8 gratuluje wypieku. ja nigdy nie miele sera tez zawsze kupuje taki sernikowy w kostce lub taki juz zmielony w plastkikowych pudelkach. ja narazie nie moge takiego sernika(dietka),ale jak juz bede mogla to sobie taki zrobie hihi;-) Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Andy8 Twój serniczek pięknie się prezentuje. Ja również zgadzam się co do sera - najlepszy do sernika jest twaróg śmietankowy, nie trzeba go mielić i ma delikatny smak. Ale mam smaka na sernik :D A u nas dzisiaj ciasto innego rodzaju, z kremem. Pozdrowienia. Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Asieńko mnie też przydałaby się dieta marnie mi to jednak idzie-dziękuję i Kaliope za miłe słowa-pozdrawiam Was majowo :D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Nie ma co ukrywac, az slinka cieknie , ale niestety ja rowniez jestem na diecie Asieńko... ciekawe jakie masz efekty.Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Aniu ja także pochwalę Twój wypiek-wygląda wyśmienicie i cieszę się ,że mogłam pomóc. Trzymam za WAS KCIUKI- dziewczyny napewno wytrwacie w odchudzaniu . Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Witam, Bysmeya upiekłam sernik papieski z Twojego przepisu, wyszedł bardzo dobry, wszystkim bardzo smakował - polecam go na tegoroczne Święta :grin: Bardzo dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :oops: Justhi przepis na Twój sernik mam już w swoich notatkach i mam w planach go upiec, gorąco pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi