Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oto kolejne pyszne i sprawdzone prze ze mnie ciasto. Ciasto kakaowe: 3 jajka, 18 dag margaryny, 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mąki (niepełne, 1 łyżka kakao ciemnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po 1 całym jajku, następnie dodać pozostałe składniki. Dobrze utrzeć i wyłożyć do dużej brytfanny. Masa serowa: ½ kg sera tłustego, 2 serki waniliowe homogenizowane(waniliowe), 20 dag cukru, 3 jajka, 1 budyń śmietankowy, 1 śmietana kremówka. Ser przekręcić przez maszynkę wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem i żółtkami oraz ze śmietaną. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać masę. Wyłożyć na ciasto kakaowe. Posypka: 20 dag masła, 15 dag cukru, 20 dag wiórków kokosowych. Puszka ananasów. Rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Dobrze uprażyć, wystudzić. Posypać masę serową. Na wiórkach ułożyć całe ananasy. Upiec w tem. 180oC ok. 1 godz Smacznego

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

... Masa serowa: 1/2 kg sera tłustego, 2 serki waniliowe homogenizowane(waniliowe), 20 dag cukru, 3 jajka, 1 budyń śmietankowy, 1 śmietana kremówka...

Danusiu mam pytanie, ile ma być tej śmietany kremówki - 200 ml czy 500 ml :wink:
Opublikowano

ma to być mała śmietana kremówka 250 ml. Chcę jeszcze dodać, iż wg tego przepisu piekę to ciasto od wielu lat. Wtedy serek homogenizowany miał 250 gram. w przepisie sa 2 szt. tzn. trzeba wziąść ok. 500 gram.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :wink: Przepis na to ciasto bardzo mi się spodobał, więc postanowiłam zrobić to ciasto na święta :wink:. Napiszę jak mi wyszło. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :wink: Dorota

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja wsypuję proszek budyniowy do masy serowej, a mozna tez spróbować rozpuscic go w smietanie. Bedzie napewno lepiej rozpropwadzony.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobiłam to ciacho i pomimo,że sobie uprościłam /zrezygnowałam z posypki /to jest super. Użyłam 1 kg dość rzadkiego sera więc nie dodawałam ani śmietany,ani serków homo a budyń wsypałam do ubitych jajek/całych/. Już chyba bardziej uprościć się nie dało :grin: a ciacho super!

post-4359-1181147374_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...