justhi Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 1 kg szynki wieprzowej 20 dag mięsa mielonego 3 jajka 5 łyżek mąki 1 ugotowana marchew 8 pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Szynkę umyć i osuszyć. Następnie rozciąć tak, aby można ją było rozłożyćjak książkę. Całość rozbić trochę tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Z jaj, mąki i przypraw zrobić ciasto, jak na omlet. Usmażyć placek o wielkości rozłożonej szynki. Położyć go na mięso, rozsmarować na nim mięso mielone, a następnie pieczarki. Wierzch posypać cebulą i czosnkiem. Na jednym z końców położyć całą marchew i od tego końca rozpocząć dokładne zwijanie rolady. Gotową obwiązać mocno nicią. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 200-250 st.C przez około godzinę. Potrawę podawać gorącą, pokrojoną na plastry, z dodatkiem ziemniaków i warzyw z wody. SMACZNEGO!! Cytuj
figiel Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Justhi , pieczarki mają być surowe ?i cebula również ?/nie podsmażana/? A do omletu jakie proponujesz przyprawy? Cytuj
justhi Opublikowano 27 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Cebulę i pieczarki rozkłada się surowe. Do omletu uzywam tylko soli i pieprzu. W oryginale przepisu było napisane: "przyprawy", pewnie, żeby każdy wsypał, co lubi. Cytuj
figiel Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Justynko,Twój "zawijas" zrobił furorę .Został tylko kawałeczek.Zamiast szynki użyłam schabu.Może się wydawać ,że jest pracochłonny,ale nie było problemu z wykonaniem.Moja ocena 6 .Polecam, wypróbujcie ten przepis,warto. Cytuj
justhi Opublikowano 28 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Piękne zdjęcia, Dorotko. I po co mi aparat, jak ktoś wstawi zdjęcie proponowanych przeze mnie potraw? :) Cieszę się, że Wam smakowało :grin: Cytuj
grumko Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 wygląda to pierwszorzędnie!! drukuję przepis :) Cytuj
justhi Opublikowano 29 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 :) Liczę, że się nie zawiedziesz Cytuj
Kasiulek* Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Ale smakowicie wygląda :wink: Cytuj
grumko Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 w stosunku do oryginalnego przepisu to zamiast majeranku dodałem czubricy zielonej - mam taką małą zakrętkę na jej punkcie :) ciężko mi się to mięsko rolowało, ale to chyba wina kawałka szynki. myślę, że ze schabem byłoby łatwiej. co do smaku to niezły i daję mocną czwórkę. Cytuj
Iwona.C Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zrobilam ze schabem i wyszlo dokladnie jak na zdjeciu. Jesli chodzi o smak to tez bardzo dobre, ale uwaga z majerankiem - bardzo mocny smak i aromat po upieczeniu. Ogolnie na 5. Dzieki! Cytuj
Małgorzatka1 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zrobiłam zawijaska na święta,bardzo smaczny - rewelacja.Miałam kłopot tylko z zawinięciem,ponieważ za grubą miałam szynkę i na dodatek przesadziłam z pozostałymi składnikami.Mimo to bardo nam smakowała i super sie prezentuje na talerzach. Cytuj
figiel Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Dla przypomnienia........ bo już mija prawie rok od ostatniego postu ,a zawijasek pycha ,warty wypróbowania :) . Polecam!!!! Pozdrawiam Justynkę - autorkę przepisu :lol: !!! Cytuj
mart Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Zrobiłam,wygląda cudnie ale w smaku niestety nam nie podeszlo,byc moze za malo przyprawiłam jest strasznie mdle,zrobie do tego sos i moze jakos pojdzie na obiad,szkoda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.