Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 kg szynki wieprzowej 20 dag mięsa mielonego 3 jajka 5 łyżek mąki 1 ugotowana marchew 8 pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Szynkę umyć i osuszyć. Następnie rozciąć tak, aby można ją było rozłożyćjak książkę. Całość rozbić trochę tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Z jaj, mąki i przypraw zrobić ciasto, jak na omlet. Usmażyć placek o wielkości rozłożonej szynki. Położyć go na mięso, rozsmarować na nim mięso mielone, a następnie pieczarki. Wierzch posypać cebulą i czosnkiem. Na jednym z końców położyć całą marchew i od tego końca rozpocząć dokładne zwijanie rolady. Gotową obwiązać mocno nicią. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 200-250 st.C przez około godzinę. Potrawę podawać gorącą, pokrojoną na plastry, z dodatkiem ziemniaków i warzyw z wody. SMACZNEGO!!

Opublikowano

Cebulę i pieczarki rozkłada się surowe. Do omletu uzywam tylko soli i pieprzu. W oryginale przepisu było napisane: "przyprawy", pewnie, żeby każdy wsypał, co lubi.

Opublikowano

Justynko,Twój "zawijas" zrobił furorę .Został tylko kawałeczek.Zamiast szynki użyłam schabu.Może się wydawać ,że jest pracochłonny,ale nie było problemu z wykonaniem.Moja ocena 6 .Polecam, wypróbujcie ten przepis,warto.

post-6888-1193587926_thumb.jpg

post-6888-1193587941_thumb.jpg

Opublikowano

w stosunku do oryginalnego przepisu to zamiast majeranku dodałem czubricy zielonej - mam taką małą zakrętkę na jej punkcie :) ciężko mi się to mięsko rolowało, ale to chyba wina kawałka szynki. myślę, że ze schabem byłoby łatwiej. co do smaku to niezły i daję mocną czwórkę. post-5244-1194018217_thumb.jpg post-5244-1194018231_thumb.jpg

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobilam ze schabem i wyszlo dokladnie jak na zdjeciu. Jesli chodzi o smak to tez bardzo dobre, ale uwaga z majerankiem - bardzo mocny smak i aromat po upieczeniu. Ogolnie na 5. Dzieki!

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłam zawijaska na święta,bardzo smaczny - rewelacja.Miałam kłopot tylko z zawinięciem,ponieważ za grubą miałam szynkę i na dodatek przesadziłam z pozostałymi składnikami.Mimo to bardo nam smakowała i super sie prezentuje na talerzach.

  • 10 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłam,wygląda cudnie ale w smaku niestety nam nie podeszlo,byc moze za malo przyprawiłam jest strasznie mdle,zrobie do tego sos i moze jakos pojdzie na obiad,szkoda.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.