figiel Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Mart masz racje ,musi być dosyc mocno przyprawione .Pieczarki najpierw usmażyłam z cebulą i przyprawiłam ,nie dawałam surowych .A cały płat miesa natarłam solą ,czosnkiem i majerankiem .... Cytuj
mart Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Ja mieso tez natarlam ale moze za malo no i dalam surowe pieczrki i cebule i to byl chyba moj blad Cytuj
Jolcia Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Właśnie zrobiłam zawijaska i będzie na obiadek.Użyłam jednak filetu z indyka .Dam znać jak smakował . Cytuj
Jolcia Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Mojej rodzince zawijasek nie bardzo przypadł do gustu.Spróbuję następnym razem dodać marnowanej papryki,żeby polepszyć smak. Pozdrawiam. Cytuj
Jolcia Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Dzisiaj jadłam mięsko na zimno z chlebkiem i całkiem fajnie smakowało.Położyłam odrobinę papryczki konserwowej i super. Cytuj
rossi Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Mam zamiar zrobić tego zawijaska na impreze urodzinową, FIGIEL jakie przyprawy i mniej więcej ile dałaś (żeby zrobić ze schabowego)? Boje sie że dam za mało tak jak Mart albo za dużo i wyjdzie niedobre a to ma być główne danie. P.S. Jak sie zabrać za rozkrojenie schabu na taki równy płat rozcina sie pośrodku i rozbija czy jakoś inaczej? Polećcie jakąś sałatkę do niego :) Pozdrawiam :) Cytuj
figiel Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Witam ! rossi ,ja przyprawy dałam na oko ... najpierw dobrze natarłam to mieso ,solą , pieprz , majeranek ,posiekany czosnek i zostawiłam na 1/2-1 godz. , a pieczarki wcześniej usmażyłam z cebula i tez dobrze przyprawiałam, tak samo mielone trzeba doprawić i omleta , bo mieso sporo wchłonie przypraw. A schab rozcinałąm w ten sposób ; kawałek ,najlepiej grubszy ,/ poobcinać zbedne ,wystające kawałki / nacinałam z jednej strony / wzdłuż/ , nie do końca ,potem z tej strony /niedociętej do konca ,/ znowu zaczełam kawałek dalej nacinać w przeciwna stronę ,też nie do konca i znowu z tej strony w przeciwna .Potem rozłożyć ,tę "harmonijkę " :) na płaskiej desce i delikatnie rozbić tłuczkiem i to mięsko natrzeć przyprawami . Rossi mam nadzieje ,że zdążyłam z odpowiedzia. Przepraszam ,że dopiero teraz ,ale nie zauważyłam Twojego postu . Pozdrawiam ! Cytuj
mart Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Rossi dasz rade,jak spojrzysz na kawal miesa to bedziesz wiedziala jak ciac,koniecznie daj podsmazone pieczarki i napisz nam jak poszlo. Cytuj
rossi Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Figiel no pewnie, że zdążyłaś z odpowiedzią będę robiła dopiero ostatniego stycznia na roczek córki :) Hmm starałam sie ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam.. powinnam naciąć po dłuższym boku, tak jakbym chciała przekroić na pół ale nie do końca, potem go rozłożyć i rozbić tłuczkiem - nie będzie za gruby? Od razu widać laika kuchennego :D aaa Mart pieczarki na pewno będę smażyć. P.S. Sól zwykła czy ta jodowana do mięsa?? Z góry dzięki za odpowiedzi :) Cytuj
figiel Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Ja używałam soli zwykłej :) ...reszte odpisałam na pw. Cytuj
agadab Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 upiekłam zawijaska (ale bez omletu), z mięsem mielonym i usmazonymi z cebulką pieczarkami. Bardzo smaczne danie. Dziękuję i polecam. :mrgreen: Cytuj
rossi Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Nam też smakowało 🙂 ciełam w harmonijkę jakoś się udało 🙂 ale trzeba nie bać sie i sporo doprawić bo może wyjść mdły. Cytuj
sylwuśka Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Hej :( kurcze musze sprobowac przepisu, bo mnie zaciekawil. Choc szczerze sama nie moge dodac nic od siebie poniewaz w pieczeniu miesa jestem noga ;D nigdy zadnego nie upieklam. Juz moj Luby na swieta probowal tam cos dzialac. I wlasnie z tego co pamietam to u nas w domu, Mama zawsze piekla rozne szynki, rolady i schab na swieta.Z tego co wiem, to mieso zawsze najpierw mocno nacierala i odstawiala je na jakis czas by przeszlo przyprawami ( oczywiscie nie 30 minut, tylko jakies grubsze godziny ).Pamietam tez, ze zawsze wbijala zabki czosnku w kawaly miesa, co dodawalo mu aromat i lepszy smak. Buziaczki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.