grumko Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Jajka faszerowane po polsku Przepis pochodzi z książki "Jaja w roli głównej" Hanny Szymanderskiej to takie nasze małe tradycyjne śniadanie wyborcze;-)) SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo, 3 dag grzybów suszonych, 2 łyżki świeżo starego chrzanu, żółtko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka oleju, 3 łyżki masła, bułka tarta, sól i pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Jaja (w skorupkach) przeciąć wzdłuż na pół ostrym nożem, delikatnie wyjąć białka i żółtka. Jaja i osączone grzyby przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, natką pietruszki, sola , pieprzem i żółtkiem. Nadziać skorupki, farsz posypać bułka tartą. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jaj farszem do dołu, usmażyć. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.