grumko Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Sznycelki mięsne marynowane - Keftedes marinami Przepis pochodzi z książki "Grecka kuchnia i wina" SKŁADNIKI: pół kilograma mielonego mięsa najlepiej wołowego, 2 cebule starte na tarce, ośródka z kromek weki, 2 łyżeczki soli, pieprz, oregano, ocet, pół szklanki oliwy, 3 płaski łyżki mąki, pół szklanki soku pomidorowego, 1/4 szklanki wody lub mięsnego wywaru, 3 ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki. SPOSÓB WYKONANIA: Mięso mielone, namoczoną odciśniętą ośródkę weki, cebulę, sól, 2 łyżki octu i oregano starannie mieszamy. Formujemy średniej wielkości sznycelki, obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym oleju. W rondlu rozgrzewamy oliwę dodajemy mąkę i przesmażamy do momentu aż mąka się przyrumieni i wtedy wlewamy sok pomidorowy, wodę lub wywar, dodajemy drobno posiekany czosnek, 3 łyżki octu i natkę pietruszki. Tak przygotowany sos dusimy kilka minut i polewamy nim sznycle. Smacznego!! Cytuj
campari Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 ośródka z kromek weki czy mglby mi ktos powiedziec co to takiego? Cytuj
mac51 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Jeżeli mogę odpowiedzieć za Grumko...wewnętrzna część bułki francuskiej :grin: Cytuj
grumko Opublikowano 24 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 mac51: dziękuję: odpowiedź prawidłowa :grin: pozdrawiam andrzej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.