lamiczka Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Ciasto: 75 g rozdrobnionego masła 500 g mąki 1 opakowanie suchych drożdży 75 g cukru 2 jaja 150 ml mleka Nadzienie: 1 łyżka roztopionego masła 150 g suszonych moreli, rozdrobnionych 100 g czekolady mlecznej Milka w kawałkach Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180°. W misce połączyć masło, mąkę i drożdże aż utworzą się z nich drobne grudki. Dodać cukier, jaja i mleko i wyrobić z tych wszystkich składników gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Na cieście ułożyć rozdrobnione suszone morele i kawałki czekolady. Rozwałkować ciasto i wycinać krążki o średnicy ok. 2,5 cm. Nasmarować tłuszczem tortownicę, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Krążki ułożyć jeden na drugim pochyło wokół brzegów tortownicy, a całe ciasto piec przez ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzić przez ok. 15 minut. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Ciasto wygląda tak apetycznie, że zamierzam je upiec w sobotę i mam pytanie czy trzeba je zostawić do wyrośnięcia przed pieczeniem i czy w piekarniku elektrycznym piec przy włączonej górnej i dolnej grzałce czy wystarczy tylko dolna grzałka? Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam Kaśka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.