Gość obserwator Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Witam Nie wiem czy takie tematy się zdarzają czy nie... Może to i głupi pomysł może i nie. Ostatnio wpadliśmy na pomysł aby zrobić sobie "domówke" z przyjaciułmi (17-19lat) ale troche inna niż normalnie ;) Zamierzamy poogladac kilka fajnych filmów, pogadać, piwko do smaku i najawżniejsze... Upichcił coś ciekawego ;) I tu moja prośba... Potrzebuje kilka przepisów które spełniałoby moje wymogi i byłyby adekfatne do sytuacji. Plan był taki że każdy przykłada się do smarzenia, gotowania etc. Dania wytrawne, zupy etc odpadają. zależy mi na tym żeby: -wykonanie nie trwało więcej niż 1,5-2godz -nie kosztowało dużo... jakieś wykwintne rzeczy odpadają (laski wanili etc) -wiadomo co do sytuacji nie zamierzamy sobie robic odjadu ;) -ważne żeby to nie było nic co "jemy normalnie" czy żadne ziemniaki z innym tylko sosem. Szukam czegoś czego napewno nie je się na codzień, jakieś ciekawe przystawki, coś w stylu zapiekanki, pizzy etc. żeby poprostu nie było to nudne. - i oczywiscie to musi dobrze smakować ;) Myśle że taki pomysł na impreze nie jest w cale zły :grin: na początku zastanawialiśmy się czy poprostu nie zrobic mega pizzy, ale stwierdziliśmy ze to możemy spokojnie zrobic, a przydałby się jakiś eksperyment kulinarny, coś czego jeszcze nikt nie prubował :grin: Pomysł zaczerpnięty z programu "pascal poprostu gotuj!" Mile widziane całe przepisy, aczkolwiek bede wdzięczny jak podacie tylko nazwy potraw :P Pozdrawiam i z góry dziękuje :P Cytuj
Gość karlosik Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Cześć, pomysł z takim spotkankiem jest super, ale faktycznie dania nie moga być pracochłonne, żeby starczyło czasu też na inne przyjemności :grin: Ja, gdy zapraszam znajomych, często robię tartę ze szpinakiem i fetą. Danie to nie jest trudne do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu, a zawsze wszystkim smakuje, nawet tym, którzy deklarują, że nie cierpią szpinaku :grin: . Ciasto można przyrządzić samemu, albo wyłożyć formę do tarty (ja niestety takiej nie mam, więc używam zwykłej tortownicy-małej) ciastem francuskim i wtedy już w ogóle gotowanie idzie jak burza, bo przyrządzasz tylko farsz. CIASTO: 0,5 kostki margaryny szklanka mąki 2 żółtka trochę soli do smaku (wszystko zagnieść i wstawić na godzinkę do lodówki, następnie wylepić nim natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę i uformować dookoła brzegi na ok. 3 cm, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w temp. 180 st., następnie wyjąć i nałożyć na ciasto farsz, posypać całość żółtym serem i zapiekać jeszcze 15-20 min.) FARSZ: szpinak mrożony (może być świeży,ale wtedy dłużej trwa przygotowanie) kostka fety cebula kilka ząbków czosnku (ja uwielbiam czosnek, więc go nie szczędzę) pieprz trochę gałki muszkatołowej śmietana i białko ( nie trzeba solić bo feta jest słona) żółty ser do posypania Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, na to wyłożyć szpinak, dusić do rozmrożenia, popieprzyć, dac pokruszoną fetę, dobrze zamieszać. Po zestawieniu z ognia wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany, białkiem i gałką. Wyłożyć na przypieczony spód, posypać serem. Danie robi się naprawdę szybko i jest pyszne. Do tego można dać sałatkę jaką się lubi. Mam nadzieję, że będzie smakowało :P Cytuj
Gość jeanxica Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Hej, powiem Ci przepis na przekąskę jako alternatywę kanapek... jadlam to kiedys na jakiejs imprezie, wiem ze wszystkim smakowało. drogie nie jest. właściwie robi się to jak kanapki, kupujesz krakersy, najlepiej lajkonika, smarujesz masłem lub margaryną, na to dajesz plaster(cienki) sera feta, na to pomidor i połówka orzecha włoskiego, nie pamietam tylko czy sie soliło czy nie bo krakersy są chyba już wystarczająco słone.KONIEC do piwka bradzo dobre , pozdrawiam. Cytuj
Gość obserwator Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Dzięki za odpowiedzi :grin: Ciekawe propozycje... A może coś w stylu potraw jakie gotuje pascal? Coś takiego finezyjnego i egzotycznego, albo przepis na dobrą pizze :grin: Pozdr. Cytuj
mac51 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Zobacz tutaj :grin: tutaj :grin: tutaj :P i tutaj Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.