viola32 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 CHATKA BABY JAGI ------------------ 1 KOSTKA MASLA 1 SZKL.C.PUDRU 2 ZOLTKA 500G TWAROGU(samemu zmielic) AROMAT MIGD.,POM. 4 OP.HERBATNIKOW PETTIT BEURE 2-3 LYZKI KAKAO ODROBINA KAWY MIELONEJ POLEWA CZEKOL. 1 kostke masla utrzec z pudrem ,dodac zoltka utrzec,dodac twarog utrzec na koncu dodac aromaty. Mase podzielic na dwie czesci.Jedna zostawic jasna,a do drugiej dodac kakao i troche kawy mielonej do smaku.Rozlozyc folie aluminiowa na niej rozlozyc 15 herbatnikow wg schematu 3x5 tzn.3 w pionie i 5 w poziomie w 3 rzedach blisko siebie, na nie nalozyc jasna mase rozprowadzajac ja nozem rowno na wszystkich herbatnikach.Na mase polozyc nastepne herbatniki wg takiego samego schematu a nanie ciemna mase.Ciasto zlozyc w piramidke ciagnac za folie do gory,zlozyc tak by w przekroju byl trojkat .Polac polewa czekoladowa ale nie twarda ,bo ciasto ciezko bedzie kroic.Owinac folia i gdy polewa wystygnie i wstawic do lodowki na cala noc.Ciasto najlepsze jest na drugi dzien.Pokroic w paski o grubosci 2cm.Przechowywac w lodowce. SMACZNEGO!!! Cytuj
viola32 Opublikowano 24 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 PO DODANIU PRZEPISU ZAUWAZYLAM ZE JUZ JEST PODOBNY SORKI ZA WPADKE ALE JESTEM NA TYM FORUM OD NIEDAWNA! Cytuj
teresap Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Violu – robiłam tą chatkę, ale zgubiłam przepis i skorzystałam z Twojego . Zamiast chatki zrobiłam placek i dałam podwójne porcję tzn. herbatniki , masa jasna, herbatniki , masa ciemna, herbatniki i polewa + posypka Szybka i dzieci lubią Zdjęcie dołączę później Oczywiście polecam i POZDRAWIAM :D Cytuj
viola32 Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Tereska piekne ciasto ci wyszlo nawet jezeli nie jest zrobione w tradycyjnym ksztalcie. Dawno chatki nie robilam...:)Kiedys bylo norma na kazde swieta a przeciez nie jest skomplikowane. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
sylwia882 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Te ciasto mi najbardziej smakuje jest naprawdę PYSZNEEEEEEEEEEEEEEE :sad: Polecam! :-) :grin: Cytuj
Gość malwix25 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 witam mam takie pytanie odnosnie tej chatki czy mozna uzyc np. serka homogenizowanego- jakos zrobic z niego mase bo powiem szczerze ze z sera twarogowego nie bardzo mi smakuje:grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 W\g mnie serek homogenizowany będzie za rzadki,proponuję kupić serek w kostce śmietankowy jest idealny poza tym ja nie dodaję do tej masy surowych żółtek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi