figiel Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 1,5 kg. schabu karkowego lub schabu umyć ,osuszyć i natrzeć solą utartą ze zmiażdżonym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Rozgrzać w rondlu margarynę i obsmażyć schab. Dodać pokrojoną w ósemki cebulę ,cząstki dwóch jabłek, pokrojone w paseczki śliwki suszone -10 dag. Posypać mięso kminkiem,a owoce gożdzikami,cynamonem i majerankiem(ja daję tylko majeranek ).Następnie wlać 1/2 szkl. soku jabłkowego i szczelnie przykryć naczynie . Wstawić do piekarnika ,piec ok. 75 minut. Od czasu do czasu należy mięso przewracać . Wybieramy z rondla, gdy jest miękkie,zdejmujemy tłuszcz ,a sos jabłkowo-śliwkowy przecieramy przez sito i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Schab pokrojony w plastry ,układamy na półmisku i polewamy sosem. Smacznego !! Cytuj
figiel Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Widzę ,że nikt nie robił jeszcze tego schabu ,więc wstawię zdjęcie ,może nabierzecie ochoty. Wczoraj go robiłam z karkówki . Można go jeść na zimno ,jak i na ciepło :P Cytuj
figiel Opublikowano 2 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 A może jednak ktoś się skusi ...... :lol: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Mięsko wygląda apetycznie,napewno sie skusze. Jak zrobię dam znać. Cytuj
figiel Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Ewo nie pożałujesz ,ja robiłam teraz na niedzielę ,to poszedł na pierwszy ogień :D ,nie został ani jeden kawałek .Mięsko jest delikatne i kruche .Tylko troche sie kurczy w czasie pieczenia ,wiec radze użyć większy kawałek . Pozdrawiam -Dorota :P . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi