Bysmeya Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Tort serowo-makowy Kruche ciasto: 250g mąki 75g drobnego cukru 125g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko Masa: 125g masła w temperaturze pokojowej 150g drobnego cukru (z czego 50g idzie do białek) 4 jajka rozdzielone na białka i żółtka 250g serka mascarpone 1kg serka homogenizowanego 20% 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy mannej 125g maku (zaparzonego mlekiem i 3 krotnie zmielonego) Kruche ciasto: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wstawiamy na min. 30 min do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki tortownicy (do samej góry). Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową i wstawiamy ponownie do lodówki w czasie gdy przygotowujemy masę. Masa: Nagrzewamy piekarnik do 175ºC. Miksujemy masło ze 100g cukru na gładką masę. Dodajemy po kolei 4 żółtka nadal miksując. Na najniższych obrotach miksera dodajemy mascarpone, serek, a następnie sok cytrynowy i kaszę manną. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli i 50g cukru na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z masą serową. Dzielimy masę na pół i do 1 części dodajemy zmielony mak i ostrożnie mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód warstwami zaczynając od tej z dodatkiem maku. Pieczemy przez 50-60min. Po upieczeniu pozostawiamy sernik do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.