Skocz do zawartości

Kurczak Balsamiczny Na Zakwasie Białego Barszczu


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurczak balsamiczny na zakwasie białego barszczu

Już dawno nie jadłem nic takiego co by zrobiło na mnie tak kolosalne wrażenie: ten kurczak jest doskonały!!!!!

SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka bez skóry i podzielone na części, Marynata: 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka ostrej czerwonej papryki, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 50 ml oleju lub oliwy, Sos: 500 ml bulionu warzywnego, 250 ml zakwasu na biały barszcz , 250 ml śmietany 18% , mąka ziemniaczana jeśli ktoś ma ochotę sos zagęszczać

SPOSÓB WYKONANIA: Marynujemy uda około 1 godziny ale można i dłużej, następnie przekładamy do brytfanny wraz z marynatą i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Mieszamy bulion z barszczem białym i wlewamy do kurczaka. Dusimy do odparowania mniej więcej połowy sosu. Śmietanę hartujemy gorącym sosem i dolewamy do całości. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 15 min. na małym ogniu. Jeśli trzeba zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie. U nas obeszło się bez mąki.

Miodzio!!!

post-5244-1193492373_thumb.jpg

Smacznego!!

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jesli ten przepis ma taką recenzję o robieniu kolosalnego wrażenia, to trzeba go koniecznie wypróbować ;) mam tylko pytanie odnoście zakwasu na barszcz, czy ma byc domowy, czy kupny wystarczy?

Opublikowano

Nie spotkałam się z sosem ostrygowym. Jeśli ma on coś wspólnego (jak wskazuje nazwa) z ostrygami to czy można go pominąć lub zastąpić czymś innym?

Opublikowano

ja kupiłem gotowy zakwas, a jeżeli chodzi o sos ostygowy to szczerze mówiąc nie wiem czym go można zastąpić. mój kuzyn robił tego kurczaka w ten weekend i pisał mi, że zamiast tego sosu dodał oleju sezamowego i taka kompozycja również mu bardzo smakowała.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Sos ostrygowy można kupić w prawie każdym markecie. Myślę, za zamiana sosu ostrygowego na olej sezamowy zmienia jednak trochę smak, bo olej sezamowy jest bardzo wyrazisty i dość dominujący. Muszę zrobić tego kurczaka, bo mnie zaintrygował ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.