grumko Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Kurczak balsamiczny na zakwasie białego barszczu Już dawno nie jadłem nic takiego co by zrobiło na mnie tak kolosalne wrażenie: ten kurczak jest doskonały!!!!! SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka bez skóry i podzielone na części, Marynata: 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka ostrej czerwonej papryki, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 50 ml oleju lub oliwy, Sos: 500 ml bulionu warzywnego, 250 ml zakwasu na biały barszcz , 250 ml śmietany 18% , mąka ziemniaczana jeśli ktoś ma ochotę sos zagęszczać SPOSÓB WYKONANIA: Marynujemy uda około 1 godziny ale można i dłużej, następnie przekładamy do brytfanny wraz z marynatą i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Mieszamy bulion z barszczem białym i wlewamy do kurczaka. Dusimy do odparowania mniej więcej połowy sosu. Śmietanę hartujemy gorącym sosem i dolewamy do całości. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 15 min. na małym ogniu. Jeśli trzeba zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie. U nas obeszło się bez mąki. Miodzio!!! Smacznego!! Cytuj
Najdzi Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Jesli ten przepis ma taką recenzję o robieniu kolosalnego wrażenia, to trzeba go koniecznie wypróbować ;) mam tylko pytanie odnoście zakwasu na barszcz, czy ma byc domowy, czy kupny wystarczy? Cytuj
AnnaK Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Nie spotkałam się z sosem ostrygowym. Jeśli ma on coś wspólnego (jak wskazuje nazwa) z ostrygami to czy można go pominąć lub zastąpić czymś innym? Cytuj
grumko Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 ja kupiłem gotowy zakwas, a jeżeli chodzi o sos ostygowy to szczerze mówiąc nie wiem czym go można zastąpić. mój kuzyn robił tego kurczaka w ten weekend i pisał mi, że zamiast tego sosu dodał oleju sezamowego i taka kompozycja również mu bardzo smakowała. Cytuj
Najdzi Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Dzięki za odpowiedź. Sos ostrygowy można kupić w prawie każdym markecie. Myślę, za zamiana sosu ostrygowego na olej sezamowy zmienia jednak trochę smak, bo olej sezamowy jest bardzo wyrazisty i dość dominujący. Muszę zrobić tego kurczaka, bo mnie zaintrygował ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi