justhi Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 kaczka 5-6 dag tłuszczu 10 dag wątrubki z kaczki 15-20 dag pieczarek 4 dag suszonych śliwek 100 ml śmietany 6-8 dag bułki czerstwej 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Kaczkę umyć i natrzeć przyprawami, pozostawić na godzinę. Polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, pokroić, dodać do kaczki pod koniec pieczenia razem z wątrubką. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować, wypestkować. Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy razem ze śliwkami, pieczarkami, wątrubką oraz namoczoczoną w śmietanie bułką, wymieszać z jajkami, doprawić, przełozyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wyrównać powierzchnię i piec ok. 40 minut pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć w celu zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować. SMACZNEGO!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.