justhi Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 80 dag ziemniaków włoszczyzna (bez kapusty) cebula 2 ząbki czosnku w łupinkach 1 1/2l rosołu (może być z kostki) ziele angielskie, listek laurowy 2 łyżki zielonej soczewicy 2 łyżki mąki (ja nie używam zasmażki, ale jeśli ktoś lubi niech dodaje) 4 łyżki smalcu (oleju) natka przyprawa maggi (najlepiej listki) sól, pieprz Soczewice opłukać. Warzywa obrać, umyć, pokroić. Razem z soczewicą zalać gorącym rosołem. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Gotować ok. 30 minut. Dodać cz snek. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać mąkę. Lekko zrumienić. połaczyć z zupą. Zagotować. Zupę doprawić s lą, pieprzem, przyprawą maggi. Posypać natką. SMACZNEGO!! Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2011 Witam, zainteresowała mnie ta zupka, ale mam pytanie dotyczące czosnku: dodajemy go do zupy w łupinkach, i co potem? przed podaniem trzeba go wyciągnąć, tak? Pytam, bo pierwszy raz się spotkałam z tym, żeby dodać czosnek w łupinach do zupy, zazwyczaj dodaje się go już obranego i zmiażdżonego, pozdrawiam 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Zupka już zrobiona i zjedzona ;-) To bardzo fajny przepis, bo jest łatwy i szybki do przygotowania, a sama zupka jest pyszna i syta :grin: U nas osoby, które nie przepadają za zupami, a z jarzynami to już w ogóle... tą zajadali się jak nie wiem i prosili o dokładkę :mrgreen: Dzięki Justhi za kolejny trafiony przepis :wub: Serdecznie pozdrawiam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.