teresap Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Szukałam tortu na syna urodziny nikt mi nie odpisał. Postanowiłam zrobić swój. Wszyscy byli zachwyceni może ni wyglądem ale smakiem nawet ci którzy nie lubią tortu. PRZEPRASZAM ZA SKROMNOŚĆ Tort zrobic najlepiej dzień wcześniej CIASTO 9- 10 jajek 25 dag cukru ? 2 łyżki bułki tartej 30 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku MASA 4 jajka 1 kostka masła 1/2 kostki margaryny kasi 3 łyżeczki kawy 3/4 szkl. cukru (do swojego smaku) DODATKOWO 1/2 litra śmietany 30% 2 1/2 szt. śmietany fix ? dr edker 1 łyżka płaska cukru pudru WYKONANIE 3złyżeczki kawy mielonej zaparzamy i odstawiamy Jajka ubić na parze tzn. naczynie w którym ubijamy wstawiamy na garnek gdzie gotuje się woda Ubijamy dotąd aż powstanie puszysta pianka Odstawiamy na bok aby jajka przestygły czyli jak będą zimne Dadajem zmielone orzechy wymieszane z proszkiem i bułką tartą Wymieszać delikatnie ? ja mieszam robotem na 1 Piec jak biszkopt Po upieczeniu podzielić na 3 ja nasączyłam 3/4 szk. mocnej herbaty pomieszaną z 1 wyciśniętą cytryną i dolałam rumu ale te nasączenie ni konieczne MASA Jajka ubić na parze dodając szczyptę soli potem dodać cukier i jeszcze chwile po ubijać Potem odstawić do wystygnięcia jajek Między czasie ucieramy masło z margaryną i do utartego masła dodajemy powoli zimne jajka i fusy z kawy też zimne ( ja dałam jeszcze 5 kostek czekolady którą włożyłam wcześniej do jeszcze ciepłych fusów ) jak dla dorosłych można dodać alkoholu . Masą przekładamy placki, można trochę zostawić na wierzch i boki DEKORACJA 1/2 l. śmietany ubiłam ze szczyptą soli i śmietano fix lub dowolnie Proszę się ni zrażać ubijaniem na parze bo tak naprawdę tort robi się szybko. I jeszcze jedno samo ciasto bez masy jest pyszne POLECAM I ZACHĘCAM BO WARTO NA STRONIE 4 DODAŁAM ZDJĘCIA ROBIENIA TORTU Cytuj
teresap Opublikowano 28 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Nie potrafiłam wstawić dwóch zdjęć więc zrobiłam w drugim temacie Cytuj
Justyna.K Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 ALE SMAKOWITY KAWAŁEK MNIAM :?: Cytuj
figiel Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Witaj ! Ale apetyczny tort! Lubie ciasta z orzechami .Czy dodawałaś jeszcze kakao do ciasta? ,bo jest dość ciemne jak na same orzechy? Pozdrawiam. Cytuj
teresap Opublikowano 30 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Figiel WITAJ - nie dodawałam żadnego kakała tak jak pisałam orzechy bułka tarta proszek i jajka . Nie pożałujesz jak upieczesz a ja mimo że trochę warze wpadnę na kawałek Pozdrawiam i czekam :wink: :| Cytuj
figiel Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Witaj Teresko! To super ,że takie ciemne ciasto wyszło .Może upiekę tylko jak ciasto ,a jak będę miała okazję to zrobię tort .Oczywiście dam znać i trzymam Cię za słowo, że wpadniesz na kawałek :wink: .Ale ile to ma kalorii,wolę nie myśleć :| . Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj
teresap Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 figiel - co z tą kawą , czy ze względu na kalorie nie wypije :evil: ;-) :D :razz: :D :P :P :P :P :D Cytuj
figiel Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Hej Tereniu ,nic nie jest odwołane :) :D , tylko sie przeciąga ;-) .Myślę ,że dopiero na święta będę piekła, bo teraz nie było okazji . W jakim regionie mieszkasz ?to może uda się kawę wcześniej wypić :P :P . Pozdrawiam ciepło -Dorota ;-) Cytuj
teresap Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Dorotko ja Ciebie też gorąco pozdrawiam no i na to kawę wpadnę ŚLĄSK :P :P :) Cytuj
figiel Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witam! Tereniu tort wykonany na święta .Moi goście przytoczyli dokłanie Twoje słowa-" lepszego nie jedliśmy" . Wczoraj już nie było po nim śladu.Nie wiem w jakiej wielkości piekłaś tortownicy?,bo mi taki wysoki nie wyszedł i środek trochę wpadł. Polewa mi szybko stygła ,musiałam nóż maczać w gorącej wodzie ,żeby rozsmarować, przez to wyszła cieniowana .Ale kiedy chwile postał w ciepłym to smugi zniknęły.W smaku sssuuuuppppeeerrr .Jest bardzo sycący .Dziękuję za przepis .Polecam! Cytuj
marzycielka Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 śliczny torcik figielku zrobiłaś,smakowicie wygląda. Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Mmmm... jaki apetyczny tort, aż ślinka leci 🙂 i jak ładnie udekorowany - gratulację Dorotko udanego wypieku :-) Cytuj
figiel Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Dziękuję za miłe słowa 🙂 . Te pochwały należą się Tereni ,bo to z jej przepisu ciasto!! Cytuj
ela52 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Dorotko jaki piekny tort a przy tym piekna dekoracja. Gratuluje tak pieknego wypieku, za slinka leci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi