teresap Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Tereniu,o cóż mogłabym byc zła na Ciebie? Miałam nieczynny komputer.... Miałam z tym tortem trochę problemów. Ciasto wyszło mi bardzo zbite,wilgotne (zakalec?) Krem też chyba nie wyszedł tak,jak powinien.Chciałam górę polac polewą czekoladową,jak Figiel,ale też z nią coś było nie tak :) W końcu obsypałam torcik posypką czekoladową i udekorowałam bezikami. Najważniejsze,że smakowało. Cieszę się że podjęłaś się i upiekłaś torta , Troszki mi przykro że były małe problemy i nie do końca spełnił Twoje oczekiwania Ja spróbuje zrobić go z bitą śmietaną w środku , na urodziny syna , to jest 27 październik POZDRAWIAM i przepraszam ;) Cytuj
zebcia Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Jestem pod wrażeniem - prześliczne torty. Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam tortu, a bardzo bym chciała na męża imieniny :) . To dopiero za 3 tygodnie, ale nie wiem czy mi wyjdzie i chyba najpierw zrobię test, tylko wtedy nie będzie niespodzianki. Jeśli chodzi o ciasta to do tej pory piekłam tylko takie z torebki ( z lenistwa ) z płatkami czekolady jakieś xxl, nie pamiętam jakiej firmy, chyba oetker to był i jabłecznik taki na biszkopcie ze słonecznikiem i kruszonką. Także moje doświadczenia z ciastami jak widać są ubogie :sad: . Pomóżcie mi zaskoczyć mężulka. Myślę, że z samym pieczeniem sobie poradzę, gorzej będzie z dekoracją. Jak Wy to robicie, że te torty takie piękne jak z cukierni? Czy ta bita śmietana na wierzchu to taka gotowa w pojemniku pod ciśnieniem czy to ten śmietano fix? Czego najlepiej użyć żeby był taki piękny ślaczek z tej śmietany? I jeszcze jedno pytanie jeśli chodzi o piekarnik to w jakich pieczecie: na gaz czy elektryczny? Bo ja posiadam ten elektryczny i nie bardzo wiem jak go ustawiać termoogieg?, pieczenie od góry czy od dołu, a może oba jednocześnie? Ratujcie!!! ;) Cytuj
viola32 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Do przekladania tortu i dekorowania bita smietana najlepiej uzyc smietany 30% lub 36% z dodatkiem zelatyny( zelatyne zalewamy odrobina zimnej wody,zeby napeczniala,a pozniej podgrzewamy i gdy ostygnie dolewamy do smietany i ubijamy)Mamy wtedy pewnosc,ze nie bedzie nam wyplywala z tortu.Smietan-fix ja zageszcza ale nie usztywnia tak mocno jak zelatyna.Po uzyciu smietan-fixu bita smietana przy przechowywaniu w lodowce podchodzi woda :) .Aby pieknie udekorowac tort czy to bita smietana czy kremem trzeba kupic dekorator do tortow. Dekorator taki ma rozne koncowki za pomoca,ktorych mozesz wyczarowac piekne wzorki.Koszt zakupu ok.20 zl. Mozesz sobie taki zamowic w KDC.pl za 18zl.A moze jest w Smacznym sklepiku?:)Sprawdz. Pozdrowienia Beata Cytuj
Basia K Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Już w innym temacie zgodziłam się z violą32,że śmietanę najlepiej "trzyma w kupie" :) żelatyna. Ja kupiłam taki "dekorator" w zwykłym osiedlowym sklepie 1001 drobiazgów za niecałe 10 zł. zebcia,ja podobnie jak Ty mam piekarnik elektryczny i zawsze piekę włączając "góra-dół" bez termoobiegu. Cytuj
teresap Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Jestem pod wrażeniem - prześliczne torty. Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam tortu, a bardzo bym chciała na męża imieniny :) . To dopiero za 3 tygodnie, ale nie wiem czy mi wyjdzie i chyba najpierw zrobię test, tylko wtedy nie będzie niespodzianki. Jeśli chodzi o ciasta to do tej pory piekłam tylko takie z torebki ( z lenistwa ) z płatkami czekolady jakieś xxl, nie pamiętam jakiej firmy, chyba oetker to był i jabłecznik taki na biszkopcie ze słonecznikiem i kruszonką. Także moje doświadczenia z ciastami jak widać są ubogie :sad: . Pomóżcie mi zaskoczyć mężulka. Myślę, że z samym pieczeniem sobie poradzę, gorzej będzie z dekoracją. Jak Wy to robicie, że te torty takie piękne jak z cukierni? Czy ta bita śmietana na wierzchu to taka gotowa w pojemniku pod ciśnieniem czy to ten śmietano fix? Czego najlepiej użyć żeby był taki piękny ślaczek z tej śmietany? I jeszcze jedno pytanie jeśli chodzi o piekarnik to w jakich pieczecie: na gaz czy elektryczny? Bo ja posiadam ten elektryczny i nie bardzo wiem jak go ustawiać termoogieg?, pieczenie od góry czy od dołu, a może oba jednocześnie? Ratujcie!!! ;) Spróbuje pomóc Najpierw napiszę że musi być ten pierwszy raz i do odważnych świat należy Do roboty Ciasto musisz dobrze ubić i potem delikatnie wymieszać Odnośnie piekarnika , to ja mam tz zielony i tu mało doradzę może 180 Masa nadal upieram się przy kawowej i to kawę 3-4 łyżeczek zaparzyć i jak wystygnie zlać , wypić ,a fusy zimne do masy Dekoracja - lekko posmarować masą i na to bita śmietana . Uważam że na wierzch czy dekoracji nie trzeba z żelatyną , tylko śmietano fix , 1 torebka na 200 śmietany Ja też nie potrafię dekorować i dlatego używam tak zwanej szmacianej maszynki do dekoracji . Robie kropki jedno przy drugiej i jakoś wychodzi . Można , jak by coś nie wyszło posypać orzechami lub płatkami migdałowymi , czy na przykład startą czekoladą . Jak ktoś uważa że za słodki czy mdły , można dodać żurawin - Gdy by było coś nie jasnego do czekam na pytania. POZDRAWIAM Cytuj
zebcia Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Wielki dzień już niedługo, tak więc każda wskazówka jest cenna. Jak mi się uda to spróbuję zrobić fotkę, tylko nie wiem czy na takiej z komórki będzie coś widać. :-D P.S. Moja mama do dekoracji używała kiedyś (bardzo dawno jakieś 10-15 lat) poprostu woreczka foliowego z odciętym rogiem i potrafiła robić tym cuda. Tylko, że to chyba z kremem a nie bitą śmietaną. Cytuj
teresap Opublikowano 23 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Czekam na efekt i trzymam kciuki A propo tych cudów to między śmietaną a kremem nie ma specjalnej różnicy , gdy byś bardzo się bała to dodac troszki więcej żelatyny (3 łyżeczki na 1 litr) POZDRAWIAM Cytuj
teresap Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 (edytowane) A my znów się objadamy , z okazji 17 urodzin syna Ma, nadzieje że zdjęcia z mojej pracy pomogą co niektórym podjąć decyzje upieczenia tortu , bo naprawdę nie jest trudny TORT ROBIMY DZIEŃ WCZEŚNIEJ Edytowane 28 Października 2008 przez teresap Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Piękna galeria zdjęć Tereniu! Włożyłaś w nią dużo pracy. Ja piekę tort orzechowy według swojego przepisu, ale chętnie wypróbuję Twój przepis. Dziękuję za przepis i zdjęcia, pozdrawiam. Renia Cytuj
zebcia Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Teresko jak zwykle piękny tort i super fotki. Mi na pewno pomogą zrobić mój już niedługo :-D Cytuj
teresap Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Piękna galeria zdjęć Tereniu! Włożyłaś w nią dużo pracy. Ja piekę tort orzechowy według swojego przepisu, ale chętnie wypróbuję Twój przepis. Dziękuję za przepis i zdjęcia, pozdrawiam. Renia Dziękuje Reniu i obiecuje że Twój torcik tez wypróbuje POZDRAWIAM Cytuj
teresap Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 "ZEBCIA "-dzięki i czekam POZDRAWIAM :-D Cytuj
rossi Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Tyle pozytywnych opinii zachęciło mnie do spróbowania - będe robiła ten tort za tydzień, mam nadzieję, że mi wyjdzie bo będzie moim pierwszym :) Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam Cytuj
teresap Opublikowano 10 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Tyle pozytywnych opinii zachęciło mnie do spróbowania - będe robiła ten tort za tydzień, mam nadzieję, że mi wyjdzie bo będzie moim pierwszym :grin: Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam Ja trzymam i wiem że Ci wyjdzie Również POZDRAWIAM Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.