justhi Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 1 kg wołowiny zrazowej 3 łyżki tartej bułki 1 łyzka utartego zrumienionego ciemnego chleba 2 cebule 1 łyżka masła roślinnego 5 dag grzybów suszonych (lub 20 dag pieczarek) 1 jajko ugotowane na twardo 1 szk. śmietany 5 dag smalcu lub oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa (ja nie stosuję) Mięso pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą,pieprzem i pozostawić na 30minut. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle roślinnym, dodać tartą bułkę, drobno posiekane grzyby suszone (wcześniej namoczone) lub pieczarki, posiekane jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Po dokładnym wymieszaniu posmarować farszem plastry mięsa i zwinąć, przewiązać nitką lub spiąć igłą do zrazów, obtoczyć w mące i ułożyć w rondlu z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, obracając zrazy kilkakrotnie. Gdy mięso się zrumieni, podlać rosołem lub wodą i dusić do miękkości. Następnie wyjąc zrazy na półmisek, a sos doprawić śmietaną i wywarem z gotowanych grzybów, dodać chleb, zagotować. Polane sosem podawać z kaszą i dowolną surówką. SMACZNEGO!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.