monisia Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 W poznaniu to tradycja z dziada-pradziada..polecam wszysTkim choc raz spróbowac.Tradycyjne sa z białym makiem.ale ten niestety nie do dostania..zastepczo używajmy wiec czarnego.... ROGALE MARCIŃSKIE Ciasto: 60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, 12 dag masła, 8 dag cukru, 2,5 dag drożdży, po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej, sól, do przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła, do posypania: drobno posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrze, orzechy Masa: 50 dag białego maku, 25 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa smażona w cukrze), miód lub cukier do smaku, do zagęszczenia masy: surowe białko Lukier: 4 łyżki cukru pudru Przygotować masę: do surowego maku dodać miód, zemleć dwukrotnie, dodać zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Wymieszać, zagęścić białkiem. Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko, mleko, mąkę, roztopione masło, esencje zapachowe oraz szczyptę soli, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć pokrojonym w plasterki masłem i rozwałkować na okrągłe placki. Placki pokroić w trójkąty (tak jak tort), nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować lukier: cukier puder ucierać z 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Upieczone rogaliki polukrować i posypać skórką pomarańczową i pokrojonymi orzechami. SMACZNEGO! przepis z portalu erodzina.... Cytuj
justhi Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Rzeczywiście oryginalne rogale świętomarcińskie są rewelacyjne <mniam> Obowiązkowe 11.listopada Cytuj
marzycielka Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Bardzo interesujący przepis,ale mam pytanie o mak dodawany do masy:ma on być sypki suchy czy np.kupiony gotowy zmielony?Prosiłabym o odpowiedż. Cytuj
monisia Opublikowano 31 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 ja zawsze dodaje suchy...zawsze robie sama..nie używam pól produktow ale mysle ze mozesz ten mak ąmialo..tylko dodaj bakalie mysle ze powinno byc si :wink: smacznego :| Cytuj
marzycielka Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 dzięki Moniko za odpowiedź Cytuj
justhi Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 W międzychodzie już jutro robią kiermasz rogali świętomarcińskich: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Nigdy na tym nie byłam. Jakoś umknęła mi ta informacja. Dzisiaj się dowiedziałam, że jutro i w necie znalazłam dokładną informację Cytuj
Jolanta Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 A ja chciam powiedziec ,ze u nas w Holandii tez sie obchodzi Dzien Sw.Marcina.Dzieciaki chodza po domach z lampionami i spiewaja piosenke o 11 listopada i Marcinie i dostaja za to slodycze.A w polsce to tylko obchodzi sie w poznanskim?Bo z tego co slyszalam to wlasnie tylko tam obchodzi sie to swieto i piecze ciasteczka "'Marcinki''.Pozdrawiam ;) . Cytuj
olga123 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 uwielbiam rogale marcinskie, ;) kilka lat lemu gdy mieszkalam w poznaniu zajadala sie nimi cala moja rodzina i teraz gdy monisia podala przepis mam ochote je zrobic,bo sa naprawde kuszace, tylko nie bardzo rozumiem przepis tzn.jak przelozyc ciasto margaryna? ktos moze mi to blizej objasnic? bylabym wdzieczna? aha a czy gotowa mieszanka maku z puszki moze byc? Cytuj
Jolanta Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 No wlasnie ja tez sie dziwie z tym maslem i ile jak cos to ma go byc.A czy zaczynu nie trzeba najpierw zrobic?Tak jak przy kazdym prawie ciescie drozdzowym.I jeszcze jedno ile sztuk rogalikow wychodzi? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi