Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W poznaniu to tradycja z dziada-pradziada..polecam wszysTkim choc raz spróbowac.Tradycyjne sa z białym makiem.ale ten niestety nie do dostania..zastepczo używajmy wiec czarnego....

ROGALE MARCIŃSKIE

Ciasto: 60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, 12 dag masła, 8 dag

cukru, 2,5 dag drożdży, po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej, sól, do

przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła, do posypania: drobno

posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrze, orzechy

Masa: 50 dag białego maku, 25 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, skórka

pomarańczowa smażona w cukrze), miód lub cukier do smaku, do zagęszczenia

masy: surowe białko

Lukier: 4 łyżki cukru pudru

Przygotować masę: do surowego maku dodać miód, zemleć dwukrotnie, dodać

zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.

Wymieszać, zagęścić białkiem.

Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko,

mleko, mąkę, roztopione masło, esencje zapachowe oraz szczyptę soli, wyrobić

ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ponownie zagnieść

ciasto, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć

pokrojonym w plasterki masłem i rozwałkować na okrągłe placki. Placki pokroić

w trójkąty (tak jak tort), nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w

piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotować lukier: cukier puder ucierać z 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie

masa o konsystencji gęstej śmietany. Upieczone rogaliki polukrować i posypać

skórką pomarańczową i pokrojonymi orzechami.

SMACZNEGO!

przepis z portalu erodzina....

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W międzychodzie już jutro robią kiermasz rogali świętomarcińskich:

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Nigdy na tym nie byłam. Jakoś umknęła mi ta informacja. Dzisiaj się dowiedziałam, że jutro i w necie znalazłam dokładną informację

Opublikowano

A ja chciam powiedziec ,ze u nas w Holandii tez sie obchodzi Dzien Sw.Marcina.Dzieciaki chodza po domach z lampionami i spiewaja piosenke o 11 listopada i Marcinie i dostaja za to slodycze.A w polsce to tylko obchodzi sie w poznanskim?Bo z tego co slyszalam to wlasnie tylko tam obchodzi sie to swieto i piecze ciasteczka "'Marcinki''.Pozdrawiam ;) .

Opublikowano

uwielbiam rogale marcinskie, ;) kilka lat lemu gdy mieszkalam w poznaniu zajadala sie nimi cala moja rodzina i teraz gdy monisia podala przepis mam ochote je zrobic,bo sa naprawde kuszace, tylko nie bardzo rozumiem przepis tzn.jak przelozyc ciasto margaryna? ktos moze mi to blizej objasnic? bylabym wdzieczna? aha a czy gotowa mieszanka maku z puszki moze byc?

Opublikowano

No wlasnie ja tez sie dziwie z tym maslem i ile jak cos to ma go byc.A czy zaczynu nie trzeba najpierw zrobic?Tak jak przy kazdym prawie ciescie drozdzowym.I jeszcze jedno ile sztuk rogalikow wychodzi?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.