aneczka28 Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 0,75 dag śledzi kwaśnych 0,5 kg cebulki 0,5 kg pieczarek 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano, po pół łyżeczki bazylii i majeranku olej do smażenia przyprawy:jarzynka,sól,pieprz Zioła można dać w różnych proporcjach. Ja daję więcej oregano bo ma wyrażisty smak. Cebulkę oraz pieczarki podsmażyć z przyprawami i każde osobno. Śledzie pokroić w paski. Podsmażoną cebulkę z pieczarkami razem połączyć,dodać śledzie,zioła i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i wstawić do lodówki żeby sałatka przeszła ziołami. To mój debiut na forum. Dziękuję za pomoc ANNAK Cytuj
an69 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Aniu mam chęć zrobić te sledzie, tylko co to znaczy kwaśne? Czy mogą być wymoczone matjasy ? Ania Cytuj
aneczka28 Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam. Miałam na myśli matiasy w zalewie octowej (stąd kwaśne) Mam nadzieję że będą smakowały. Serdecznie pozrawiam. Cytuj
basia36 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Witam Serdecznie :-( Ja lubie śLEDZIE PO STAROPOLSKU-podaję przepis: 5 śledzi-podwójne płaty (matiasy), 3 cebule, 2 łyżki musztardy, 1/3 szklanki oleju, 2 jabłka, 1/2 szklanki octu, 1 szklanka białego, wytrawnego wina, liść laurowy,pieprz, cukier-do smaku. Śledzie wymoczyć w wodzie ,około 2godziny,pokroić na kawałki. ZALEWA: połączyć musztardę,olej,wino,ocet...i przyprawić cukrem. Śledzie przełożyć startymi jabłkami,posiekaną cebulą,liściem i pieprzem,a następnie zalać przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na parę dni.........i zajadać :-( SMACZNEGO! Cytuj
aneczka28 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Basiu fajny ten przepis i chyba skorzystam.Mam ochotę je zrobić. Dam znać jak wyszły. Serdecznie pozdrawiam 🙂 Ania Cytuj
teresap Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 ANECZKO robiłam twoją sałatkie jest niezła - dobra i inna POZDRAWIAM 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi