hanula Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Chyba tej wersji tutaj jeszcze nie ma.Przepis dostałam od mojej sasiadki i niestety nie wiem z jakiego źródła pochodzi.Właśnie go upiekłam i jest pyszny!! Biała Dama 1. Biszkopt z 4 jaj 2. Masa serowa -0,5 litra kremówki -8 łyżeczek cukru pudru -0,5 kilo sera takiego z wiaderka (ja kupIłam w Biedronce) -puszka ananasów -żelatyna: 4 łyżki rozrobic w pół szklanki wody,ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem,dodać ser, pokrojone w drobna kostke ananasy i zelatynę.Od razu wyłożyć na biszkopt. 3. Krem -0,5 litra mleka -2 budynie śmietankowe -8 łyżeczek cukru Ugotować budyń,ostudzić i zmiksować z kostką margaryny. 4. Na wierzch -2 opakowania wiórek kokosowych (200 g) -2 łyżki cukru -0,5 kostki margaryny Rozgrzać wszystko na patelni,aby sie połączyło i wyłożyc na krem. SMACZNEGO!!! Cytuj
ala291 Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 fantastyczne ciasto! i z wygladu i z opisu :wink: koniecznie musze wyprobowac! :| Cytuj
Justyna.K Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Ja mam pytanko czy tą masę serową trzeba wstawić do lodówki jak się już wyłoży ją na biszkopt??? Jaka ta masa jest??? Cytuj
hanula Opublikowano 31 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Można włożyc do lodówki ale nie koniecznie,po dodaniu zelatyny ma taka konsystencje ze zaraz po nałożeniu na biszkopt sie zastyga. Potem spokojn ie mozna rozsmarowac masę budyniowa.A potem całośc do lodówki!!! Polecam Cytuj
anulka2a Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Bardzo dobre ciasto dzieki za przepis Cytuj
apsik Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2011 Zmieniłam przepis podany przez hanule i powstała brzoskwiniowa dama,ale że jest bardzo podobny nie będę zaśmiecała forum to podam tutaj. Należy tak samo upiec biszkopt i krem jest taki sam tylko daję 3 łyżki żelatyny,które zalewam 1/2 szkl soku z brzoskwiń i gdy napęcznieje to dodaję do pełnej szklanki gorącej wody.Jako ,że jest to brzoskwiniowa dama dodaję brzoskwinie pokrojone w kostkę-1 puszka. Drugi krem to budyniowy-nalezy ugotować budyń na 3/4 litra śmietankowy na 1/2 litrze mleka i do gorącego wsypać galaretkę brzoskwiniową.Po ostudzeniu utrzeć z margaryną. N wierzch daję posypkę...należy przesmażyć na złoto 1 łyżkę masła i 1 łyżkę cukru oraz 10 dag wiórków -ostudzić i rozsypać po kremie. Polecam bo jest pyszne i warto się troszkę potrudzić. Mam nadzieję ,że autorka przepisu nie będzie miała mi za złe wstawienie małych zmian. Pozdrawiam i może fotki sprawią ,że ktoś się skusi.... Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Podziękowanie składam hanuli za dodanie przepisu i zdjęcia. A Tobie Elu dziękuję za skorzystanie z tego przepisu, za częściową zmianę i za dodanie zdjęć. Na zdjęciach to ciasto ma wygląd bardzo apetycznego i takie na pewno jest w rzeczywistości. Ja również mam nadzieję że nie tylko jedna osoba się skusi. Elu sprawiłaś radość ponownie Twoją aktywnością. DZIĘKUJĘ TOBIE. Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Elu dzięki temu, że upiekłaś to ciasto z pewnymi zmianami, ja odkryłam ten przepis :) Jakoś go wcześniej nie zauważyłam, a myślę, że jest na prawdę wart wypróbowania. Ciasto wygląda pięknie i smakowicie, jest takie wysokie i eleganckie, super, myślę, że na święta lub Sylwestra albo inną okazję, uroczystość rodzinną etc. Wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje wyśmienicie :) Oczywiście muszę upiec - Elu to już trzecie ciasto w ostatnim czasie, które będę piekła za Twoją przyczyną ;) Pozdrawiam Cię serdecznie... i Halinkę również cieplutko pozdrawiam, cieszę się, że znowu wzmaga się aktywność na forum :) Dobrego dnia! Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 WoW! Jaki piękny wypiek Elu, no super! Muszę się skusić na te dwa ciasta, bo wyglądają rewelacyjnie, dzięki Elu za rozruszanie naszego pieczenia :D Fajnie jest znowu razem piec :D Cytuj
apsik Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Dorotko masz rację,fajnie widzieć Halinke ,Kingę i Ciebie-chociaż Ty tu zawsze byłaś.. ;-) Ciacho jest naprawdę smaczne -oczywiście polecam też wersję Hanuli i zachęcam do pieczenia bo słodycze to jedna z przyjemności ...choć nie w nadmiarze bo szkodzi. Pozdrawiam i czekam na wasze nowe propozycje...ja sama dawno nie robiłam prince polo i chyba to będzie mój kolejny wypiek. Niedługo pora na pierniczki... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Elu, właśnie, pora na pierniczki.. a ja tymczasem ostatnio piekę same ciasteczka :) bo mojemu Tatkowi tak zasmakowały, że nie może się nimi najeść. A to bardzo proste ciasteczka kruche z jabłuszkiem w środku i polewą czekoladową. Prince Polo piekłam niedawno, jakieś 3 tygodnie temu, na otwarcie nowej kaplicy katolickiej w Poznaniu, siostra obiecała księdzu i tak wyszło - no, ciasto smakowało i ksiądz zadowolony i inni również :) Pozdrowionka ! Cytuj
Kaliope Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Ciasto pyszne! Elu dzięki, zachęciłaś mnie do upieczenia wspaniałymi zdjęciami. Warto było - ciacho idealnie trafiło w gusta mojej rodzinki i zniknęło bardzo szybko :) Na pewno jeszcze nie raz je upiekę. U mnie dodatkowo na wierzchu polewa czekoladowa, bo bardzo lubimy. Pozdrawiam Autorkę przepisu :) Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Kingo posiadasz osobistą swoją koncepcję na udoskonalenie. Wyroby bardzo ładnie się prezentują i z tego powodu jestem bardzo zadowolona. Gratuluję, pozdrawiam mile i serdecznie. Zachęcam osoby z naszego grona do powrotu, obecne i nowo zaglądające do wspólnej współpracy. Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Halinko dziękuję za miłe słowa i również cieplutko pozdrawiam :) Ja jak najbardziej popieram powrót do większej aktywności na forum i dzielenie się radościami z pasji pieczenia i gotowania :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.